Industry Info  
Festo
Festo

Международната конференция БГСКЛАД 2022 представи тенденциите на пазара на индустриални имоти - 19.05.2022

19.05.2022   |   Начало»Събитията
 

Последиците от пандемията от COVID-19 и войната в Украйна се усещат в целия свят, те обаче са различни на пазара на логистични и търговски площи. Около това становище се обединиха участниците в провелата се на 10 май 2022 г. в София Трета международна конференция за индустриални имоти, организирана от БГСКЛАД. Докато пандемията принуди хората да останат по домовете си и да използват повече куриерски услуги, то войната в Украйна доведе до преразпределение на суровини и преместване на производства, което също поражда необходимост от изграждане на нови логистични центрове и индустриални площи, бе посочено на събитието.

Основателят и управител на платформата БГСКЛАД Симеон Митев направи обзор на пазара на индустриални имоти през последните две години. Той посочи, че докато на пазара в София има немалко площи клас "А", част от които са свободни, в страната такива почти липсват и това води до поскъпване на по-новите и прилични индустриални площи. Активността на пазара идва предимно от българските фирми и по-малко от чуждестранни. Основни играчи са логистичните компании и фирмите от сектора на бързооборотните стоки.

По думите на Любомир Николов от Колиърс Интернешънъл пандемията доведе до засилено търсене в ритейл сектора и в този на куриерските услуги, което се отрази положително на сектора и в Европа, и в България. "Доста голяма част от заетите площи са точно от компании от тези два сектора. Заетостта в сегмента е изключително висока. Единственото, което очакваме, е малко повишаване на цените в резултат на голямото търсене", допълни Николов.

Освен високите цени на земята и имотите участниците конференцията посочиха като проблем и мудните административни процедури по закупуване на имотите, въвеждането им в регулация и уреждането на инфраструктурата. Цените на строителните материали пък са основен фактор за инвеститорите, които вече са закупили земя. Очаква се обемът на строителството да спадне през идните месеци именно заради повишението на цените на материалите.

В сегмента на индустриалните паркове пандемията доведе до повишение в търсенето на логистични имоти. Спас Шопов от Парк индустрия София – изток коментира, че електронната търговия има нужда от логистика, която е по-близо до и дори в рамките на града, от повече малки складове с повече рампи за бусове, отколкото за тежкотоварни камиони.

Нарушените вериги на доставки и несигурността накара индустриалните предприятия и големите търговци да търсят по-големи складови площи, за да подсигурят по-големи складови наличности. Това от своя страна генерира строителство както за собствени нужди на големи компании, така и повиши търсенето на имоти под наем. "През последните 6 месеца интересът е доста по-голям, отколкото преди 1 година", допълни Шопов.

Потенциал за развитие на логистичния сектор има на запад от София, смята Георги Вълканов от ДТ логистичен парк. По думите му районът е интересен, тъй като е в близост до голяма част от населението на столицата. Разположението му чисто географски е добро – има добри транспортни връзки особено когато става дума за голям обем товари, които трябва да се приемат или експедират, допълни Вълканов.

Наемните нива в логистичните центрове, разположени около столицата и големите градове, неминуемо ще растат, като тази тенденция тепърва ще се усеща. "Причините за повишаването са много и най-вече по отношение на строителните разходи. Всички бъдещи проекти трябва да рефлектират в по-високи наемни цени", посочи Мирослава Александрова от Глориент Инвестмънт БГ.

     
Източник: БГСКЛАД

Ключови думи: БГСКЛАД   индустриални паркове   логистика   складове  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...