Industry Info  
Festo
Festo

Festo представи първия в света пневматичен кобот - 17.05.2022

17.05.2022   |   Начало»Технологии
 

През май т.г. Festo представи първия в света пневматичен робот за индустриални приложения. Fеsto Cobot е лесен за управление и не изисква защитни ограждания, отбелязват от компанията.
 
Новият кобот ще бъде пуснат в продажба през 2023 г., като според д-р Франк Мелцер, член на Управителния съвет за продуктов и технологичен мениджмънт във Festo, той ще наложи нови стандарти за взаимодействие между хора и роботи, тъй като е изключително лесен за експлоатация.
 
Festo Cobot дължи много от своите преимущества като сензитивност, тегло и съотношение качество/цена, на пневматичните компоненти. Директните задвижвания в шарнирните съединения (ставите) на робота са много изгодно решение от финансова гледна точка и най-вече леки, тъй като за разлика от електрическите решения, в този случай не са необходими тежки части или скъпи сензори за сила на въртящия момент, обясняват от Festo.
 
Коботът се състои от тяло, ръчно управление и софтуера Robotic Suite, с който Festo Cobot може да бъде пуснат в експлоатация и програмиран за по-малко от час. При това пускането в експлоатация и програмирането на Festo Cobot не изисква специално допълнително обучение.
 
Благодарение на модерната, лека конструкция Festo Cobot тежи само 17 кг, така че лесно и бързо може да бъде преместван на друго място. Товароносимостта му е 3 кг. Обсегът му е 670 мм, подобен на този на човешка ръка, т.е. лесно може да послужи като помощна трета ръка, когато работи заедно с човек. "Благодарение на гъвкавостта, осигурена от пневматичните задвижвания, коботът е доста сензитивен – със скорост, съобразена със ситуацията, и с плавни, хармонични движения. Той също така е мек на допир като човек", отбелязват от Festo.
 
Пневматичните директни задвижвания и ниското тегло спомагат за редуциране на силата при контакт. Кристиан Тарагона, ръководител Роботика във Фесто, пояснява, че благодарение на прецизното регулиране на налягането в ставите роботът разпознава допир и реагира с активиране на подходящи функции за безопасност, гарантирайки пълната безопасност на служителите.
 
Festo Cobot е подходящо решение за малки и средни компании. Може да се използва за изработка на малки партиди и за автоматизиране на отделни етапи от производствената дейност. Festo планира цената му да е по-ниска от тази на електрическите решения от същия клас и да предложи много добро съотношение цена/качество в основното си приложение – манипулиране на малки детайли с тегло до 3 кг.

     
Източник: Festo

Ключови думи: Festo   Фесто   коботи   роботи   Festo Cobot   пневматични задвижвания  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Технологии

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...