Industry Info  
Festo
Festo

ИКТ секторът ще претърпи загуби от 5,5 млрд. щатски долара т.г. заради военния конфликт в Украйна - 05.05.2022

05.05.2022   |   Начало»Бизнес
 

Военният конфликт в Украйна ще засегне сериозно световната ИКТ индустрия, като ефектите от него ще се усещат с години. Според прогноза на консултантската компания IDC загубите в резултат на конфликта за сектора през 2022 г. ще бъдат 5,5 млрд. щатски долара. Разходите за ИКТ се очаква да нараснат с 4% в световен мащаб, като предишната прогноза на компанията бе за ръст от 5%.

Разходите за ИКТ в Европа ще нараснат с 2% през т.г., което е по-малко от очакваните преди това 3,7%. Забавянето на темпа на растеж се дължи на влиянието на войната в Украйна, като в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) разходите за ИКТ ще спаднат с 10% в сравнение с предходни прогнози за 2022 г. Понижението е обусловено от очаквания спад на инвестициите със 25% в Русия и с 54% в Украйна.

Според IDC конфликтът в Украйна ще засегне всички индустриални сектори в ЦИЕ, но най-голям спад ще има в силно зависимите от природни ресурси индустриални сектори, потребителския сектор, транспорта и образованието. Прогнозите са за негативно влияние върху цените на енергията, инфлацията и съответно върху бюджетите на компаниите в Европа.

Влиянието на санкциите срещу износа на енергоносители от Русия заедно с нарушенията в снабдителните вериги ще засегнат най-вече секторите с масивно използване на природни ресурси. Реципрочните забрани за авиацията между Русия и Европейския съюз както и растящите цени на горивата увеличават натиска върху транспортния сектор. Нарушенията на веригите на доставка на храни, базови суровини и крайни продукти ще засегнат някои производствени сегменти и дистрибуцията, докато по-малките наличности и завишените цени ще доведат до намаляване на потреблението, което ще окаже индиректно влияние върху повечето B2C сектори. Русия и страните от ЦИЕ ще се сблъскат с нарушения в мрежите и ИТ веригите на доставка, както и с недостиг на опитни кадри, което ще доведе до намаляване на разходите за телекомуникации тази година. Освен това новите приоритети в правителствените бюджети са отбраната и мерките за удържане на инфлацията и за справяне с недостига на ресурси, което води до съкращаване на разходите в други сфери, включително в образованието.

Ефектът от строгите санкции срещу Русия и изтеглянето на множество международни компании от страната доведоха до спад от близо 1,2 млрд. щатски долара в разходите за ИКТ в страната. Образованието, потребителските услуги и телекомуникациите ще бъдат най-засегнатите сектори в Русия тази година. Софтуерът и хардуерът ще бъдат сред най-засегнатите технологични сегменти. Руският пазар на услуги също ще отчете спад, но тук негативният ефект ще е по-слаб заради голямата зависимост от местни партньори, коментира IDC.

     
Източник: IDC; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: IDC   ИКТ  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...