Industry Info  
Festo
Festo

Учени от БАН разработват нов модел дронове за приложения в логистиката - 04.05.2022

04.05.2022   |   Начало»Технологии
 

Учени от Българската академия на науките (БАН) разработват иновативни дронове с цел оптимизиране на куриерските услуги, съобщават от Академията. Автор на проекта е инж. Момчил Георгиев от Института за космически изследвания и технологии при БАН.

Благодарение на разработките му товар с тегло до 5 кг би могъл да бъде доставен безпилотно от София до Пловдив за по-малко от час. Подобрението на машините се корени в броя витла. Класическата схема на дроновете включва четири витла, а разработваните в БАН дронове са проектирани да функционират с три. Това позволява на иновативните безпилотни летателни апарати да пренасят в пъти по-тежки товари, се посочва в съобщението на БАН.

Основната цел на разработките в момента е технологията да намери приложение в логистичната индустрия. Освен многократно съкратеното време за доставка, алтернативата за използване на дронове като доставчици е зелено решение за намаляване на вредните емисии, придружаващи конвенционалните методи за трансфер на пратки. Дроновете са с електрическо захранване и не замърсяват околната среда.

До момента разработените дронове, тип коптери с три витла, намират приложение в картографирането, агроиндустрията, инспектирането и заснемане на архитектурни обекти и охранителна дейност на мащабни терени.

     
Източник: БАН

Ключови думи: БАН   дронове   логистика  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Технологии

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...