Industry Info  
Festo
Festo

Седем области се обединиха около проект за нов логистичен коридор на България

27.04.2022   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Във Варна се проведе първото заседание на работна група за ускорено икономическо развитие на областите Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Русе с Централна Европа и Азия. Организатор на събитието бе сдружение "Клъстер Черноморска икономическа зона". 

Участници във форума бяха заместник председателят на Комисията по транспорт в Народното събрание Златомира Мострова, директорът на Пристанище "Варна – Изток" инж. Любомир Добрев, председателят на Варненската тъговско-индустриална камара Иван Табаков, областни и заместник-областни управители на областите Варна, Бургас, Дoбрич, Шумен, Разград, Търговище и Русе, екип на сдружение "Клъстер Черноморска икономическа зона", учени и представители на неправителствени организации и медии.

Председателят на управителния съвет на СНЦ "КЧИЗ" д-р инж. Дойчин Наков представи разработената от Клъстера проектна идея "Логистичен и реекспортен хъб за Централна и Източна Европа – Bulgarian Gateway" за създаване на нов логистичен коридор на България: Азия – Варна – Шумен – Разград – Русе – Централна Европа (EU Gateway). В рамките на проекта се планира изграждане на модерни индустриални паркове във Варна, Добрич, Шумен, Разград и Русе. Целта на проекта е да се пренасочат през България част от съществуващите и бъдещите международни търговски потоци от Азия и Близкия Изток към Централна и Източна Европа. Планира се изграждане на Европейски експоцентър в Белослав до Фериботен комплекс – Варна, в който всички области от Североизточна България да имат постоянни тематични павилиони, в които местният бизнес да излага продуктите си и да се сключват сделки с купувачи и инвеститори. Финансиране ще се търси от европейските фондове с директно кандидатстване в Брюксел.

Сформирана бе междуведомствената работна група "Ускорено икономическо развитие на Черноморска икономическа зона", която да работи за подготовка и реализиране на проекта. Планира се поставяне на темата на заседания на регионалните съвети за развитие и на работни групи по области с участието на местния бизнес.

Областна администрация Разград ще се включи в междуведомствената работна група за разработване на проекта и ще бъдат проучени възможностите за определяне на терен за бизнес парк, като е възможно и разширяване на бизнес зона "Перистър" в града.

     
Източник: Областна администрация Разград; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: индустриални зони   логистика  

Област: Бизнес  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Последно от Проекти
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...