Industry Info  
Festo
Festo

Пивоварите очакват оживление на бирения пазар у нас - 21.04.2022

21.04.2022   |   Начало»Бизнес
 

Оживление на бирения пазар отбелязват от Съюза на пивоварите в България (СПБ) с идването на пролетта и отпадането на противоепидемичните мерки. Тази тенденция се очаква да се запази и по време на великденските и майските празници.

Активният сезон за пивоварите е именно от април до септември. През тези месеци у нас се реализират 60% от годишния обем на продажбите на бира. По информация на СПБ в пиковия период средно на всеки час в страната се произвеждат 65 000 литра бира, а на всяка минута се бутилират 1100 литра.

С днешна дата в страната работят 39 малки, големи, средни и микропивоварни, които на годишна база общо произвеждат около 180 различни марки и асортимента бира.

"Непрекъснатата модернизация на пивоварния сектор е от ключово значение за неговото устойчиво развитие, особено в момент на криза на световните енергийни пазари. Големите компании вече изграждат фотоволтаични паркове, а от съоръженията за биоанаеробно третиране на отпадъчните води добиват биогаз. През 2021 г. един хектолитър бира у нас вече може да се произвежда с 21,3 МJ енергия, докато преди 3 години най-доброто постижение беше 3,5 MJ", коментира Ивана Радомирова – изпълнителен директор на СПБ.

От бранша специално подчертават и, че за поредна година спадат продажбите на бира в пластмасови опаковки, като през миналата година делът им е 52%. Продажбите в кенове са 23%, в стъклени бутилки – 21%, и в кегове – 4%. През 2021 г. пуснатите на пазара ПЕТ бирени бутилки са с 1206 т по-малко в сравнение с количествата за 2020 г. С това намаление на практика са спестени 1809 т емисии на въглероден диоксид, които се равняват на въглеродния отпечатък от използването на 1500 т въглища. 

През тази година СПБ продължава да реализира информационната кампания "ИзБИРАме устойчиво бъдеще" с фокус върху разделното събиране на отпадъци от опаковки.

СПБ е учредител и активен член на току-що създадената от Българска стопанска камара и още 7 браншови асоциации платформа за кръгова икономика Пластик Пакт България. Участниците в нея си поставят амбициозната цел до 2025 г. да постигнат 55% рециклиране на пуснатите на пазара отпадъци от пластмасови опаковки.

     
Източник: СПБ

Ключови думи: СПБ   пивоварска индустрия  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...