Industry Info  
Festo
Festo

ЕС инвестира 1,1 млрд. евро в седем проекта за иновации за намаляване на емисиите на въглероден диоксид - 19.04.2022

19.04.2022   |   Начало»Проекти
 

Европейска комисия чрез Фонда за иновации на Европейския съюз отпуска 1,1 млрд. евро за седем проекта, целящи намаляване на емисиите на въглероден диоксид с общо над 76 Mt през първите десет години от реализацията им. Средствата са осигурени от приходи от схемата на ЕС за търговия с емисии.

Проектът Kairos@C се реализира в пристанището на Антверпен и има за цел създаването на първата и най-голяма трансгранична верига за създаване на стойност за улавяне, втечняване, транспортиране и постоянно съхранение на CO2.

В Стокхолм се изпълнява проектът BECCS, чиято цел е да се изгради пълномащабно съоръжение за улавяне и съхранение на въглерод като биоенергия (BECCS) в съществуващ завод за биомаса, който произвежда топлинна и електрическа енергия.

Проектът Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology Demonstration (Hybrit Demonstration) се реализира в Оксельосунд и Геливаре, в Швеция. Целта му е да се извършат революционни промени в европейската железодобивна и стоманодобивна промишленост чрез замяната на основаните на изкопаеми горива технологии с неутрални по отношение на климата алтернативи като например производството и използването на чист водород.

Ecoplanta се изпълнява в Ел Морел, Испания, и цели създаването на първо по рода си на европейския пазар търговско предприятие, използващо отпадъци, които иначе биха били изхвърлени в депа за отпадъци. Инсталацията ще произвежда 237 kt метанол годишно, като по този начин ще оползотвори 70% от наличния въглерод в нерециклируемите материали. 

Проектът K6 Program, изпълняван в Люмбр, Франция, има за цел производството за първи път в Европа на неутрален по отношение на въглеродните емисии цимент. В съоръжение в Северно море ще бъде внедрена първата по рода си комбинация в промишлен мащаб от херметична пещ и криогенна технология за улавяне и съхранение на CO2, който иначе би бил изпуснат в атмосферата.

В рамките на проекта TANGO, изпълняван в Катания, Италия, ще бъде разработена пилотна линия в промишлен мащаб за производство на иновативни и високоефективни фотоволтаични модули. Това ще доведе до увеличаване на производствения капацитет 15 пъти — от 200 MW на 3 GW годишно.

Проектът SHARC (устойчив водород и възстановяване на въглерода), реализиран в рафинерията Porvoo във Финландия, ще допринесе за намаляване на емисиите на парникови газове чрез преминаване от производство на водород на базата на изкопаеми горива към производството на водород както от възобновяеми източници (чрез въвеждане на електролиза), така и чрез прилагане на технология за улавяне на въглерод.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   ЕС   въглеродни емисии   стоманодобивна промишленост  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Проекти

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...