Industry Info  
Festo
Festo

БАН отбеляза Международния ден на космонавтиката с демонстрация на собствена разработка дронове

15.04.2022   |   Събитията
 

Българската академия на науките (БАН) проведе демонстрация с дронове и стационарни тренажори, проектирани и конструирани от учени от Академията, в Института за космически изследвания и технологии при БАН по време на събитие в чест на Международния ден на космонавтиката и авиацията – 12 април, и 50-ата годишнина от превръщането на България в космическа държава. 

Сред атракциите на събитието бе уникална юбилейна изложба с различни космически уреди и апарати, създадени от български учени и допринесли за развитието на космонавтиката. Сред тях са скафандърът на летеца космонавт Александър Александров, както и първата българска научна апаратура, носеща името Прибор-1 /П-1/. Благодарение на тази апаратура преди 50 години България се превръща в 18-ата космическа държава в световен мащаб, отбелязват от БАН.  

За всеобхватните възможности, които науката дава на човека, проф. д.т.н. Димо Зафиров сподели, че човек се чувства най-добре, когато твори. "Науката вдъхновява за преследването на безкрайни възможности, само трябва да се осмелим да го направим", посочи проф. д.т.н. Зафиров.

Според инж. Момчил Георгиев, млад учен от БАН, отдаден на разработката на летателни апарати, пък науката в България е шанс за младите таланти да постигат целите си и единственото необходимо е мотивация за успех.

На събитието присъстваха деца и младежи, които имаха възможността да управляват авиационен симулатор, да наблюдават пилотиране на дронове, конструирани от инженерите от Института, да се запознаят с историята на българската космонавтика и да научат любопитни подробности за процеса на създаване на летателни машини.

     
Източник: БАН

Ключови думи: БАН   дронове   космически изследвания  

Област: Събитията  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...