Industry Info  
Festo
Festo

Над 136 млн. лв. ще получат българските компании за подобряване на енергийната ефективност - 14.04.2022

14.04.2022   |   Начало»Бизнес
 

Над 136 млн. лв. ще бъдат отпуснати по линия на процедура за енергийна ефективност на предприятията чрез инструмента React-EU, съобщи министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. По неговите думи мярката ще позволи на българските компании да подобрят енергийната си ефективност и да намалят сметките си за ток, което е много важно в настоящата ситуация.

Микро, малките и средни предприятия от сектора на преработващата промишленост могат да получат безвъзмездна помощ в размер от 25 000 до 150 000 лв. за намаляване на разходите си за електроенергия, природен газ, течни горива или за други енергоносители. Средствата са по нова мярка, която ще се изпълнява по Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) към Министерството на иновациите и растежа.

"С тях може да се купуват енергоспестяващи дълготрайни активи – машини, съоръжения и модерни системи, както и да се извършват строително-монтажни работи. Това ще позволи на компаниите да намалят сметките си за енергия и ще създаде условия за устойчивото им развитие", посочи министър Лорер при представянето на процедурата.

Той добави, че още 41 млн. лв. ще бъдат изплатени и по процедурата за подпомагане за справяне с последиците от пандемията от COVID-19 за т.нар. големи малки компании. Министърът изтъкна, че се работи и по първата програма за подкрепа на предприятията в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост. До края на юни или началото на юли се очаква да стартира и първата грантова процедура по нея за "Технологична модернизация на предприятията" с безвъзмездно финансиране за близо 260 млн. лв.

Повече информация за обявената процедура за енергийна ефективност и всички необходими документи за кандидатстване ще бъдат публикувани на сайта на ОПИК.

     
Източник: МИР

Ключови думи: МИР   ОПИК   енергийна ефективност   преработвателна промишленост   COVID-19  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...