Industry Info  
Festo
Festo

В София откриват нов Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - 11.04.2022

11.04.2022   |   Начало»Бизнес
 

На официална церемония в София бе представен новият Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), създаден в партньорство с технологични компании и швейцарските политехнически институти ETH Zurich и EPFL, който ще бъде част от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

INSAIT има амбицията да се установи като един от водещите изследователски и образователни центрове в света, предоставяйки условия на работа, съпоставими с тези в западни университети. Учени от САЩ, Израел и Швейцария ще ръководят и съветват новия център. INSAIT планира да развие изследователски и образователни програми на световно ниво, които обхващат основите и приложенията на изкуствения интелект и компютърните науки, и да привлече учени от световна величина в тези области.

Институтът е финансиран от българското правителство с близо 170 млн. лв. за период от 10 години. Google, DeepMind и Amazon Web Services, които за първи път подпомагат подобен проект в Източна Европа, осигуряват над 12 млн. лв. за INSAIT – Google и DeepMind ще го финансират с близо 6 млн. лв. през следващите три години, a Amazon Web Services с близо 7 млн. лв. Към момента институтът е привлякъл финансиране в размер на 12 млн. лв. от SiteGround и 1,3 млн. лв. от други технологични предприемачи и инвеститори в България.

Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zurich, един от водещите учени в света на компютърните науки и изкуствения интелект. Проф. Вечев е носител на множество международни награди, включително на наградата "Джон Атанасов" за постижения в областта на компютърните и информационните технологии (2009). Изпълнителен директор на института е инж. Борислав Петров, технологичен предприемач, развил успешна кариера в Германия и Швейцария и завърнал се в България.

"Научноизследователската и образователна дейност на световно ниво е в основата както на всяка стабилна и конкурентна икономика, така и на технологичния прогрес. Чрез този институт България става пионер в Източна Европа. Наша приоритетна цел е да съживим и трансформираме България. Подобно на други западни институти INSAIT има потенциал да окаже сериозно влияние не само върху развитието на икономиката, социалната политика и образованието в България, но и върху ролята и авторитета на страната", сподели проф. Вечев.

     
Източник: INSAIT

Ключови думи: INSAIT   изкуствен интелект   компютърни науки   Софийски университет  

Област: Събитията  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...