Industry Info  
Festo
Festo

ЕК предлага промени в Директивата на ЕС относно емисиите от промишлеността - 11.04.2022

11.04.2022   |   Начало»Бизнес
 

Европейската комисия (ЕК) представи предложения за актуализиране и модернизиране на Директивата относно емисиите от промишлеността. Целта е да се стимулират иновациите и да се гарантира равнопоставеността между участниците на пазара на Европейския съюз (ЕС).

Планира се първите нови задължения за промишлеността да се въведат през втората половина на десетилетието. Според Комисията те ще помогнат за насочване на промишлените инвестиции, необходими за прехода на Европа към нулево замърсяване, конкурентна и неутрална по отношение на климата икономика до 2050 г. 

Съществуващата директива понастоящем обхваща около 50 000 големи промишлени инсталации и интензивни животновъдни стопанства в Европа. След обширни консултации с промишлеността и заинтересованите страни и задълбочена оценка на въздействието, съществуващата рамка ще бъде подсилена с нови мерки за повишаване на цялостната ѝ ефективност. Основните промени включват по-ефективни разрешителни за инсталациите и по-строги правила за предоставяне на дерогации, повече помощ за водещите новатори в ЕС и подкрепа за инвестициите на промишлеността в кръговата икономика.

Новите правила също така ще обхванат още инсталации и по-специално повече големи стопанства за интензивно животновъдство, добива на промишлени минерали и метали и мащабното производство на батерии.

ЕК предлага Иновационен център за промишлена трансформация и емисии (INCITE) да помага на промишлеността, като намира решения за контрол на замърсяването.

Сред предложенията е и трансформиране на Европейския регистър за изпускането и преноса на замърсители в портал на ЕС за емисиите от промишлеността, на който гражданите ще могат по опростен начин да получават достъп до данни за издадените навсякъде в Европа разрешителни и да получат информация за замърсяващи дейности в непосредствено заобикалящата ги среда.

В предложението на Комисията се предвижда държавите членки да разполагат с 18 месеца, за да транспонират тази директива в националното си законодателство, след като предложението бъде окончателно прието от Европейския парламент и от Съвета на ЕС.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   ЕС   кръгова икономика  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...