Industry Info  
Festo
Festo

Ново проучване анализира потенциала на България да стане "аптеката на Европа" - 07.04.2022

07.04.2022   |   Начало»Бизнес
 


Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) съвместно с Фондация "Конрад Аденауер" представи изследване за структурата и перспективите за развитие на българската фармацевтична индустрия, изготвено от Института за икономическа политика (ИИП).

При представянето на изследването Митко Василев, главен управител на ГБИТК, подчерта, че то анализира фармацевтичната индустрия от глобална и европейска гледна точка и идентифицира причините, поради които компаниите постигат високи нива на ефективност. Това се дължи на процесите на оптимизиране на производството и доставките, транспортните връзки, преместването на производството, иновациите и дигитализацията.

"Особено на европейско ниво има искания за връщане на производството на лекарства и активни съставки от трети страни в Европейския съюз, за да се гарантира сигурност на доставките дори по време на криза. Това е страхотна възможност за българската фармацевтична индустрия. България предлага много предимства и може да се превърне в "Аптека на Европа": ефективна фармацевтична индустрия с дългогодишна традиция, висококвалифицирани експерти и служители, прозрачно управление на качеството, гарантиране на стабилни вериги на доставки и изключително благоприятни производствени условия", коментира ръководителят на българския офис на Фондация "Конрад Аденауер" Торстен Гайслер. По неговите думи целта на публикацията е да се привлече вниманието към България като фармацевтична локация и да се подчертаят нейните силни страни.

Самото изследване бе представено от Ясен Георгиев, изпълнителен директор на ИИП и ръководител на авторския екип на публикацията. Според него силните страни на България като място за фармацевтично производство на бъдещето включват ниски данъчни ставки, липса на валутен риск поради връзката с еврото, както и планове за въвеждането му, и конкурентни разходи за труд.

Георгиев оцени перспективите пред фармацевтичната индустрия в България като много добри. Той посочи, че износът на фармацевтични продукти вече се е увеличил с 31% през последните няколко години, българската фармацевтична индустрия има силен международен фокус и курсът на растеж може да бъде продължен. Клиничните изследвания в България са добре развити, България е на 20-то място в света по брой проведени клинични изпитвания и на 15-то по брой участници. Друго предимство е големият брой студенти от специалност фармация, като по този показател България е на 10-то място в ЕС.

     
Източник: ГБИТК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ГБИТК   Фоднация "Конрад Аденауер"   ИИП   фармацевтична индустрия   ЕС  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...