Industry Info  
Festo
Festo

ГБИТК обяви резултатите от анкета за икономическите последици от кризата в Украйна - 05.04.2022

05.04.2022   |   Начало»Бизнес
 

Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) проведе в средата на март т.г. блиц анкета сред своите членове относно икономическите последици от кризата в Украйна и подкрепата от страна на държавата.

Участвалите в анкетата компании извършват дейност в Русия, Украйна и Беларус и са пряко засегнати от случващото се в региона. 87,50% са активни в Русия, 75% в Украйна и 37,50% в Беларус и оперират в сферата на машиностроенето (20%), строителството (16%), транспорта и логистиката (12%), финансовите услуги (8%), търговията на едро и дребно (8%), финансовите услуги (8%). Повечето компании развиват търговска, производствена дейност, имат дъщерно дружество или работят с доставчици от региона.

Според участвалите в проучването компании другите страни от Източна Европа, в които оперират, засегнати от руско-украинския конфликт са България, Полша, Румъния, Молдова, Турция, както и повечето страни от Западна Европа.

Данните сочат, че 69,57% от компаниите са засегнати чрез веригите на доставка, 47,83% от времето за доставка и имат проблеми с логистиката, а 34,78% имат проблем с доставчиците. За други 47,83% голям проблем представляват високите цени на електроенергията, както и отказът на плащанията – 43,48%.

На въпроса дали компанията е засегната от санкциите, наложени на 24 февруари 2022 г. 37,50% от компаниите отговарят с "Да" и 62,50% с "Не".

На въпроса каква конкретна помощ от правителството имат нужда 33,33% от компаниите посочват, че от особено значение е пряката финансова помощ (например заем за преход, директни субсидии, удължени заеми, субсидии, безвъзмездни средства, поддържане на платежоспособност). За 22,22% са важни държавните гаранции (например при липса на доставка, акредитиви). 11,11% са на мнение, че бързо трябва да се реши въпросът с получаване на статут, позволяващ работа за украинските граждани в България, по-добра координация и интеграция на бежанците, както и съдействие за мирна развръзка на военния конфликт.

     
Източник: ГБИТК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ГБИТК   машиностроене   логистика  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...