Industry Info  
Festo
Festo

Връчиха наградите "Инвеститор на годината" за 2021 г. - 04.04.2022

04.04.2022   |   Начало»Събитията
 

За шестнадесети път Българската агенция за инвестиции (БАИ) връчи наградите "Инвеститор на годината" и отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани в България през 2021 г.

На официалното връчване на наградите присъстваха Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика, Велислава Петрова, заместник-министър на външните работи, Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието и науката, Карина Ангелиева, заместник-министър на иновациите и растежа, и Десислава Бонева, заместник-министър на иновациите и растежа, представители на бизнеса в България, посланици, търговски аташета и председатели на двустранни търговско-индустриални камари.

В надпреварата участваха над 40 кандидатури от компании във всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, изпратени от министерства, областни администрации и общини. До финала бяха допуснати 18 компании.

Голямата награда "Инвеститор на годината 2021" отиде при Балканфарма Дупница за проект на стойност 73,39 млн. лв. за нов производствен цех. Инвестиционният проект ще подобри конкурентоспособността на завода за производството на твърди дозирани лекарствени форми чрез влагането на пелети. Капацитетът на новото съоръжение ще достига до 1 млрд. таблетки в зависимост от производствения продуктов микс.

Статуетка "Златен бик" и почетна грамота за "Инвестиция на зелено" получи Некст.е.Го България за планирани инвестиции от 280 млн. лв. до 2024 г.в завод за електромобили. Новият завод в Ловеч ще бъде кибер-физичен близнак на завода на компанията в Германия, свързан чрез 5G мрежа и с напълно автоматизирани логистични процеси.

Наградата в категория "Инвестиция в човешки капитал" отиде при Интерлинк Груп и Профилинк. Общият размер на инвестицията е 47 млн. лв. Единият проект предвижда изграждане на високотехнологичен завод за алуминиеви профили за прозоречни решения и фасади, с който ще се разшири съществуващата дейност на предприятията, посредством изграждане на модерно производствено предприятие с капацитет 10 000 т годишно. Вторият проект включва разширение на съществуващата логистична база "Технолинк парк 2 – с. Радиново" чрез изграждане на нови складови бази с РЗП около 10 000 кв.м.

Солвей Соди получи наградата за "Инвестиция в разширяване на бизнес". Общият размер на инвестицията е 60 млн. лв. Проектът има за предмет изграждане на енергийноефективна и инженерингово осъвременена нова инсталация с голям обем, което улеснява поддръжката и намалява загубите на ресурс.

Статуетка "Златен бик" и почетна грамота получи и ЕндуроСат за "Инвестиция в иновативен бизнес". Общият размер на инвестицията надхвърля 4 млн. лв. Проектът цели внедряването на ново поколение споделена сателитна услуга, която дава възможност за изстрелване и операции в орбита на сензори (камери, комуникационни системи и електроника).

Кристални плакети на БАИ получиха Пейхоук в категория "Иновации и растеж", Енгри Билдинг в категория "Успешен стартъп", община Благоевград за "Най-успешна община", Центърът за творческо обучение за "Развитие на иновативни училища и създаването на иновации в образованието и обучението по време на COVID кризата".

Специалната награда на в. "24 часа" за социална инвестиция получи Кауфланд България.

     
Източник: БАИ

Ключови думи: БАИ   Инвеститор на годината  

Област: Събитията  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...