Industry Info  
Festo
Festo

Висока степен на хигиена в производството със системите за почистване на място - 31.03.2022

Системите за почистване на място (CIP – Clean in Place) се използват в производства, където хигиената е от ключово значение за качеството на продукта като хранително-вкусовата промишленост, пивоварната индустрия, козметичната индустрия и фармацията.
 
Основната задача на CIP е да се почисти оборудването (съдове, помпи, клапани, топлообменници и др.) от вътрешната страна със смес от различни химикали и топла вода, без да се налага да се разглобява цялата фабрика. CIP системите трябва да гарантират почистването на оборудването на бактериално ниво.
 
В повечето случаи те са интегрална част от цялата автоматизация на фабриката. Самият процес по премахването на отлаганията по тръбите и оборудването трае най-малко 15 минути с използване на подходящите химикали при температура над 50°С, но не повече от 80°С, тъй като по-високата температура ще е само загуба на енергия без реален смисъл при премахването на остатъците.
 
Ефективността на почистването при CIP системите се дължи в най-голяма степен на скоростта на водата, а не на химикалите в нея. Ако искате да премахнете наслагване от продукт, почистващите препарати могат да повлияят на продукта, но високата скорост на струята е това, което ще отстрани остатъците най-ефективно. Правилните калкулации на скоростта на водната струя гарантират много добри резултати. В зависимост от диаметъра на тръбата се определя необходимата скорост на водата с цел да се получи турбулентен, а не ламинарен поток. Турбулентният поток обикаля като спирала вътрешната страна на тръбата и в това си действие извършва почистване.
 
В CIP системите се използват няколко вида помпи – обикновени центробежни помпи и дозиращи помпи, контролирани от pH метър, за киселини и за основи.
 
CIP измиващите системи са няколко типа. В зависимост от нуждите и честотата на използване те могат да бъдат от малки, мобилни системи с пълна загуба (total loss) на почистващите препарати до големи възстановяващи системи (Recovery CIP) с рекурперация и напълно автоматизирано управление.
 
Този тип оборудване не е стандартно и трудно може да се предложи готов продукт, който да намери приложение в две различни производства. Аксбул предлага помпени системи, проектирани специално за своите клиенти и техните нужди. От технологичната схема, през детайлното изчертаване до готовия продукт. Фирмата работи с най-съвременни софтуерни продукти, което й позволява да направи проектирането възможно най-детайлно, като така се намаляват почти до минимум неочакваните проблеми и разходи при производството след това.

 

 

 

 

Аксбул ЕООД
Пловдив 4003
ул. Васил Левски 180А
Телефон/Факс: +359 32 28 02 02
Мобилен: +359 885 599 916; +359 892 28 02 02
office@axbul.bg
axbul.bg

     
Източник: Аксбул

Ключови думи: Аксбул   Axbul   CIP   почистващи системи   помпи  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...