Industry Info  
Festo
Festo

Европейски проект ще произвежда графит от въглеродните емисии от тежката индустрия - 31.03.2022

31.03.2022   |   Начало»Технологии
 

Европейски проект, финансиран с 1,59 млн. евро в рамките на EIT RawMaterials, включва проектиране и изграждане на реактори от корабни контейнери, които могат да превръщат въглеродните емисии от тежката индустрия в графит – суровина от критично значение, и различни въглеродни наноматериали за производство на зелени батерии.
 
Досега 500 000 т графит са внесени в Европейския съюз (ЕС), за да се задоволи постоянно растящата нужда от решения за съхранение на енергия. Новата технология е пример за това как Европа прилага иновативни технологии, за да намали зависимостта си от вносни суровини, като така спомага за постигането на целите за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г., посочват от EIT RawMaterials.
 
Целта на консорциума, обединяващ научноизследователски организации и партньори от индустрията, е да революционизира корабните контейнери, които са едни от най-мащабируемите технологични единици, които лесно могат да се транспортират по целия свят. Така въглеродният диоксид ще бъде улавян и превръщан в изключително ценни материали. В момента тези материали се произвеждат от изкопаеми горива и производството им има огромен екологичен отпечатък.
 
В рамките на проекта ще бъде създаден пилотен корабен контейнер, който абсорбира 10 т въглероден диоксид и произвежда 2700 кг устойчиви въглеродни материали на година с потенциален годишен приход от 2,7 млн. евро.
 
Координатор на проекта CO2Carbon е естонската стартираща компания UP Catalyst. Партньори в него са Техническият университет в Рига (RTU), Изследователският институт на Швеция (RISE), Болонският университет (UNIBO), Univercell Holding и Bettery.

     
Източник: EIT RawMaterials; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: EIT RawMaterials   ЕС   батерии   тежка индустрия  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Технологии

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...