Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

5G – комуникационната мрежа на бъдещото производство

21.03.2022   |   Технологии
 

5G е една от най-обещаващите технологии за производствения сектор на бъдещето. Мрежите от пето поколение предлагат много преимущества в сравнение с 4G технологията и фиксираната и Wi-Fi комуникационна инфраструктура, коментира Щефан Цимерман, ръководител Иновации и развитие на портфолиото за Индустрия 4.0 на глобалния доставчик на IT решения и услуги Atos.
 
В сравнение с Wi-Fi 5G работи в лицензирана среда, която може да покрива специфични честоти или специфична локация (като завод например). В резултат мрежата може да бъде конфигурирана според конкретните изисквания на компаниите за покритие, капацитет и бизнес цели. Wi-Fi 6, която се развива паралелно, също ще повиши капацитета на мрежата, но ще работи в нелицензирана среда, където не се изисква разрешение за достъп. Това предполага опасност от смущения, например между мобилните оператори. 5G предлага по-лесно удостоверяване и по-лесно свързване, тъй като не се изисква избор на оператор.
 
Ползите от 5G мобилните мрежи за производствените компании включват подобрен мобилен широколентов достъп и капацитет на канала, комуникации с ниска латентност за по-бързо изтегляне на данни, време за реакция от до 1 милисекунда, което позволява реакция и пренос на данни в реално време, масова свързаност, което позволява да се осигурят безкраен брой свързвания, по-висока скорост на транзакциите за приложения с изкуствен интелект, обогатена реалност и интернет на нещата, по-ниски разходи в сравнение с 4G мрежите и надеждна и стабилна комуникационна мрежа.
 
Комбинации от публични и частни 5G мрежи се развиват с участието на мобилни оператори и производствени компании. Автомобилният сектор играе водеща роля, насърчавайки партньорствата с телекомуникационни оператори с цел създаването на стандарти и провеждането на предварителни тестове.
 
5G прави възможно внедряването на ключови технологии в производството като индустриална автоматизация и управление на роботи и решения за умни фабрики, цялостно проследяване на материали и стоки, дистанционни операции като поддръжка, обслужване или асемблиране, реконфигуриране на производствените площадки, симулации на заводски процеси, мониторинг на производството, данни за активите и статус в реално време, обмен на информация между машини (machine-to-machine комуникация) в реално време и приложения с обогатена реалност като асемблиране на продукти или поддръжка на активи.
 
Внедряването на 5G мрежите в производствения сектор трябва да започне с анализ за това как да се интегрират елементите на мрежата със специфичните приложения, протоколи и машини, с които разполага конкретният завод. Малките и средните предприятия ще се сблъскат с повече предизвикателства с оглед на това, че те като цяло имат по-малък опит в използването на безжични комуникации в производството. Това поставя на дневен ред дискусията за някои важни предизвикателства пред внедряването на 5G мрежите в производствената дейност.
 
За повечето производствени предприятия интегрирането на 5G мрежи създава големи трудности, произтичащи от фактори като липсата на глобални стандарти или малкия опит с безжични мрежи. Други притеснения включват безопасността и поверителността що се отнася до защитата на производствените данни срещу външна намеса. Този страх произтича от растящите обеми обработени данни, които са атрактивна мишена за потенциални крадци на данни. Когато 5G устройствата станат съвместими със системите за управление на мобилни устройства, този страх може да изчезне.
 
Добре е да се започне полека с proof-of-value или proof-of-concept проекти преди да се инвестира, следвайки подхода "първо тествай, после инвестирай". Размерът на необходимите инвестиции в мрежови технологии също е важен въпрос, особено за малки и средни предприятия с ограничен бюджет.
 
Стандартизацията и регулациите са от критично значение за избягване на фрагментирането на бъдещите 5G проекти и за да се предоставят ясни насоки и граници за реализирането на мрежите. Регулациите трябва да определят честотите, на които бъдещото мрежово оборудване може да работи. Стандартизацията може да бъде постигната най-добре чрез постигане на съгласие за глобални стандарти между съответните организации по стандартизация. Правителствата също трябва да обърнат внимание на масовото разпространение на 5G и да се справят с предизвикателствата, свързани с поверителността, лицензирането и разпределението на честотите и инфраструктурата.

     
Източник: Atos; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Atos   5G   индустриална автоматизация  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Технологии

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...