Industry Info  
Festo
Festo

ООН създава глобален пакт за борба със замърсяването с пластмаса - 21.03.2022

21.03.2022   |   Начало»Бизнес
 

На последната среща на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) – UNEA 5, проведена в началото на март т. г. в Найроби, представителите на 175 държави приеха резолюция, с която се съгласяват до 2024 г. да приемат международно правно обвързващо споразумение за прекратяване на замърсяването с пластмаси. Резолюцията обхваща целия жизнен цикъл на пластмасите, включително производство, проектиране и обезвреждане.
 
"Замърсяването с пластмаса се превърна в епидемия. С днешната резолюция ние официално сме на път да намерим решение", коментира министърът за климата и околната среда на Норвегия Еспен Барт Ейде.
 
С резолюцията се създава Междуправителствен комитет по преговорите (INC), който ще започне работа през 2022 г. с амбицията да изготви международно правно обвързващо споразумение до края на 2024 г. Предвижда се това да бъде правно обвързващ инструмент, който ще отразява различни алтернативи за пълния жизнен цикъл на пластмасите, дизайна на годни за повторна употреба и рециклиране продукти и материали и необходимостта от по-добро международно сътрудничество за улеснен достъп до технологии и съоръжения и научно и техническо коопериране.
 
В края на т. г. UNEP ще проведе форум по темата, на който ще бъдат споделени знания и добри практики от различни части на света.

     
Източник: UNEP

Ключови думи: ООН   UNEP   пластмаси  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...