Industry Info  
Festo
Festo

2022 г. стартира с ръст на промишленото производство - 15.03.2022

15.03.2022   |   Начало»Бизнес
 

Националният статистически институт (НСИ) публикува данни за промишленото производство в страната през януари 2022 г. Според тях то е нараснало с 1,9% спрямо декември 2021 г. и с 16,5% спрямо януари 2021 г.

През януари 2022 г. най-голямо увеличение е отчетено в добивната промишленост – 10,3%. Следва преработващата промишленост с едва 2,5%. През същия период с 3,9% е намаляло производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

В преработващата промишленост съществен ръст се наблюдава при производството на тютюневи изделия – с 33,2%, на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 24,3%, на напитки – с 14,3%, и на мебели – с 13,7%. По-значителен спад е регистриран при производството на превозни средства, без автомобили – с 19,8%, производството, некласифицирано другаде – с 11%, и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 10,5%.

С по-сериозен ръст на годишна база изпъкват добивната промишленост – с 53,6%, производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 29,6% и преработващата промишленост – с 11%. В преработващата промишленост най-голямо увеличение на промишленото производство спрямо предходната година е отчетен в категорията производство, некласифицирано другаде – с 81,9%. Следват производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 28,9%, обработката на кожи, производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 26,3%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение – с 25,7%, и на химични продукти – с 25,3%. Най-голям е спадът при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 8,1%, и на метални изделия, без машини и оборудване – с 5,3%.

     
Източник: НСИ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: НСИ   промишлено производство  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...