Industry Info  
Festo
Festo

В ТИЗ обсъдиха възможностите за сътрудничество между нидерландския и българския бизнес - 15.03.2022

15.03.2022   |   Начало»Бизнес
 

Посланикът на Кралство Нидерландия в България Н.Пр. Симон ван дер Бург обсъди с екипа на Тракия икономическа зона (ТИЗ) възможностите за успешно сътрудничество между българския и нидерландския бизнес.

На срещата инж. Пламен Панчев, основател и изпълнителен директор на ТИЗ, представи стратегията на зоната за постигане на пълна въглеродна неутралност през 2040 г. Използването на все по-голям процент "зелена" енергия в енергийния микс за над 180-те фирми в зоната, както и пълното оползотворяване на отпадъците като суровина са част от амбициозните цели, залегнали в проекта "Тракия икономическа зона – Въглеродно-неутрален индустриален парк" (ТИЗ-ВНИП). Инж. Панчев помоли Н.Пр. Симон ван дер Бург за връзка за обмен на опит с нидерландски индустриални паркове, които имат сходни идеи за своето развитие.

Посланикът сподели за добрите практики на нидерландския гигант Philips, чиято научноизследователска и развойна дейност в Айндховен превръща града в един от най-добре развитите смарт центрове в страната. Според него именно сътрудничеството в научноизследователската дейност между бизнеса, научните институции, университетите, държавата и общините гарантира успех. "Точно за това създаваме "Трансдисциплинарен център за трансфер на знания и технологии" като част от проекта ТИЗ-ВНИП", посочи инж. Панчев.

На срещата присъстваха и Красимир Петков, съсобственик на Милара Интернешънъл, и Майкъл Густафсон, президент на американския клон на Милара Интернешънъл. Двамата представиха възможностите за партньорство с нидерландски фирми, с което Европа би могла да измести Азия от лидерската позиция в производството на така дефицитните за индустрията чипове.

В срещата взеха участие също Катерина Гушкова, управляващ съдружник на адвокатска кантора Респект консулт, Моника Николова, икономически съветник в посолството на Кралство Нидерландия, инж. Емил Янков, директор Бизнес развитие на ТИЗ,  изпълнителният директор на Милара Интернешънъл Радослав Макавеев, Катя Стайкова, изпълнителен директор на "Клъстер Тракия икономическа зона", проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките, и Мартин Панчев, мениджър BIM на ТИЗ. 

     
Източник: ТИЗ

Ключови думи: ТИЗ   индустриални зони  

Област: Събитията  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...