Industry Info  
Festo
Festo

Производственият сектор е цел номер 1 за киберпрестъпниците през 2021 г.

14.03.2022   |   Бизнес
 

Производствените предприятия изместиха доставчиците на финансови услуги от върха на класацията на най-атакуваните от хакери сектори през 2021 г., сочи доклад на подразделението за киберзащита X-Force на IBM. Рансъмуер атаките са били най-многобройни с дял от 23% от всички атаки срещу производствени предприятия.
 
Според доклада 61% от инцидентите в организациите, използващи т.нар. оперативни технологии, през 2021 г. са в производствения сектор, a 36% от атаките са от типа рансъмуер. 
 
В производствения сектор в най-голям дял от случаите – 47%, киберпрестъпниците се възползват от уязвимости в системите. Следват фишинг атаките с 40%. Преносими устройства, откраднати данни за достъп и груба сила също са сред методите, използвани от киберпрестъпнците, макар и в по-малка степен. Техният дял е съответно 7%, 3% и 3%.
 
Разбивката по региони показва, че през 2021 г. Азия е най-атакуваният регион с 26% от атаките. Големият брой атаки срещу компании в Япония, особено във връзка с летните Олимпийски игри, проведени в страната през 2021 г., изглежда е допринесъл за тази тенденция. Следват Европа и Северна Америка със съответно 24% и 23% от атаките, Близкият Изток и Африка с 14% и Латинска Америка с 13%.
 
В Европа с най-голям дял са атаките от типа рансъмуер – 26%. Следват атаките с достъп до сървъри – 12%, кражба на данни – 10%, неправилна конфигурация – 8%, злоумишлени действия от вътрешни лица – 6%, и измами – 6%.
 
През 2021 г. най-атакуваният сектор в Европа е производственият – с дял от 25% от атаките, следван от застрахователния и финансовия сектор – с 18%, и професионалните и бизнес услуги – с 15%. Обединеното кралство, Италия и Германия са най-атакуваните страни на Стария континент.

     
Източник: IBM X-Force; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: IBM   киберзащита  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...