Industry Info  
Festo
Festo

Нова технология превръща въглеродния диоксид в полезни химикали - 10.03.2022

10.03.2022   |   Начало»Технологии
 

Учени от LanzaTech, Северозападния университет в Еванстън, щата Илинойс, и американската Национална лаборатория Оук Ридж (ORNL) създадоха технология за улавяне на въглероден диоксид, която използва емисиите от промишлени процеси, за да произвежда ацетон и изопропанол (IPA). Ацетонът и изопропанолът се използват за производството на множество продукти – от горива и разтворители до акрилно стъкло и тъкани.
 
Новата технология използва микроорганизми и по-специално бактерии Clostridium autoethanogenum (C. Auto) като малки, но мощни фабрики, които превръщат въглеродния диоксид, отделен от селскостопански, промишлени и домакински отпадъци, в полезни химикали.
 
"Този биологичен процес е устойчива алтернатива на настоящите начини за производство на тези важни химикали, които в момента зависят от изкопаеми суровини и генерират значително количество токсични отпадъци", заявява Дженифър Холмгрен, главен изпълнителен директор на LanzaTech. Според нея парниковите газове могат да се намалят с над 160%, да се постигне въглеродно негативно производство и да се улови въглеродът, който иначе ще се озове в атмосферата.
 
В момента LanzaTech доразвива технологията, за да я внедри в съществуващите системи на компанията и да я приложи в различни части на света.

     
Източник: ORNL; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ORNL   въглеродни емисии   химическа промишленост  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Технологии

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...