Industry Info  
Festo
Festo

Нов метод позволява поправка на пластмасови детайли с LED светлина при 3D производство - 08.03.2022

08.03.2022   |   Начало»Технологии
 

Изследователи от Колежа по инженерна химия на университета UNSW в Сидни разработиха метод за "самовъзстановяване" на пластмасови детайли, изработени с 3D принтер. Методът се състои в добавянето на "специална пудра" към течната смола, използвана при принтирането, която по-късно може да спомогне за бързото и лесно поправяне при счупване на материала. Това става много лесно чрез излагане на принтираната пластмаса на светлина от стандартен LED източник за около час, което предизвиква химическа реакция и сливане на двете счупени парчета.
 
Целият процес дори усилва поправеното парче пластмаса и то става по-здраво отколкото е било преди повреждането му. Изследователите се надяват, че по-нататъшното развитие и комерсиализацията на технологията ще спомогне за намаляване на химическите отпадъци в бъдеще. Благодарение на технологията няма да е необходимо счупените парчета пластмаса да се изхвърлят или рециклират и ще могат лесно да се поправят дори когато са вградени в компонент от други материали.

Според изобретателите технологията носи големи екологични ползи, тъй като вече няма да е необходимо наново да се синтезират нови материали всеки път, когато се счупят. "Увеличаваме живота на тези материали, което ще намали пластмасовите отпадъци", посочват учените.
 
Експерименти с цигулка, изработена с 3D принтер, показват, че самовъзстановената пластмаса е също толкова здрава, колкото е била и преди счупването й. Екипът, създал технологията, смята, че комерсиализацията на процеса е възможна с оглед на това колко проста и бързодействаща е тази система в сравнение с други съществуващи методи за възстановяване на счупени детайли, изработени с 3D принтер. Те изискват термична химическа обработка и обикновено отнемат около 24 часа и множество цикли и съответно няма как да се приложат на място. "С нашата система вие трябва просто да поставите счупеното парче пластмаса на мястото му и да осветите целия компонент. Въздействието е само върху повърхността на материалa, така че процесът е по-лесен и по-бърз", посочват изобретателите.
 
Според тях технологията може да се използва в широк спектър от приложения, при които се използват детайли, изработени с 3D принтер, като мобилни електронни устройства, сензори и дори в производството на обувки.

     
Източник: K-MAG; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Messe Duesseldorf   K   UNSW   пластмаси   3D принтери  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Технологии

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...