Industry Info  
Festo
Festo

Индустриалният AI и ролята му в дигиталната трансформация на промишлените предприятия - 07.03.2022

07.03.2022   |   Начало»Бизнес
 

Проучване сред 200 предприятия от различни промишлени сектори в Северна Америка и Европа, проведено през 2021 г. по поръчка на технологичната компания Aspen Technology, разкрива, че промишлените предприятия не се нуждаят от убеждаване, че индустриалният изкуствен интелект (AI) е полезен. Предизвикателството е да разберат какви точно са ползите от него.
 
Според проучването за 83% от компаниите индустриалният AI има съществена роля в стратегиите им за дигитална трансформация през последните три години. 13% посочват, че ролята му е незначителна, а 4%, че не играе никаква роля.
 
79% от компаниите посочват, че или вече са стартирали проект за внедряване на индустриален изкуствен интелект или планират такъв. Това обаче не означава, че останалите 20% нямат никакво намерение да го направят. Едва 1% от тях нямат или не планират подобни инициативи. 14% планират един или повече проекти с индустриален изкуствен интелект в следващите 6 – 12 месеца, а 6% наскоро са започнали да планират такива проекти.
 
Внедряването на решения за индустриален AI зависи от качеството на данните. Но индустриалните данни често остават скрити заради редица структурни предизвикателства. Почти всичките (98%) компании посочват, че са се сблъсквали с поне едно такова предизвикателство, засягащо качеството на данните и управленческите практики.
 
Почти всички компании разбират колко важен е индустриалният изкуствен интелект за тях – 99% могат да назоват поне една причина за приемане на стратегия за индустриален изкуствен интелект, 79% от тях вярват, че подобна стратегия ще им донесе конкурентно предимство.

     
Източник: Aspen Technology; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: изкуствен интелект   AI  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...