Industry Info  
Festo
Festo

Едва 9% от пластмасовите отпадъци в света се рециклират, сочи доклад на ОИСР

04.03.2022   |   Бизнес
 

Светът в момента генерира два пъти повече пластмасови отпадъци, отколкото преди две десетилетия, като по-голямата част от тях се депонира, изгаря или изхвърля директно в природата и едва 9% се рециклира, разкрива нов доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
 
Според доклада генерираните пластмасови отпадъци на глава от населението за година варира от 221 кг в САЩ и 114 кг в европейските страни членки на ОИСР до 69 кг в Япония и Южна Корея. По-голямата част от замърсяването с пластмаса се дължи на неправилното събиране и депониране на обемни пластмасови отпадъци, но изтичането на микропластмаса (синтетични полимери с диаметър под 5 мм) от индустриални пластмасови палети, синтетични тъкани, пътна маркировка и гуми също буди сериозно безпокойство, посочват от ОИСР.
 
Потреблението на пластмаса се е увеличило четири пъти за последните 30 години, главно в развиващите се страни. Световното производство се е удвоило от 2000 до 2019 г. и достига 460 млн. т. Секторът генерира 3,4% от световните емисии на парникови газове.
 
Пластмасовите отпадъци са се увеличили повече от два пъти от 2000 до 2019 г. до 353 млн. т. Близо две трети от тях включват пластмаси, използвани по-малко от пет години, като 40% са от опаковки, 12% от потребителски стоки и 11% от дрехи и текстил.
 
Едва 9% от пластмасовите отпадъци се рециклират (15% са събрани за рециклиране, но 40% от тях се изхвърлят като остатъци). Други 19% се изгарят, 50% се депонират и 22% не биват обхванати от системите за управление на отпадъците и се изхвърлят на нерегламентирани сметища, изгарят се на открито или се изхвърлят директно в околната среда, като това е особено характерно за по-бедните държави, посочват от ОИСР.
 
През 2019 г. 6,1 млн. т пластмасови отпадъци се озовават във водни басейни и 1,7 млн. т достигат океаните. Според някои изчисления в настоящия момент в океаните и моретата има 30 млн. т пластмасови отпадъци, а други 109 млн. т са натрупани в реките. Според ОИСР натрупваните пластмасови отпадъци в реките ще продължат да изтичат в океаните през следващите десетилетия дори и ако значително се намали безразборното им изхвърляне.

     
Източник: ОИСР; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ОИСР   управление на отпадъците   пластмаси  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...