Industry Info  
Festo
Festo

Германия е най-големият вносител в България за пета поредна година - 02.03.2022

02.03.2022   |   Начало»Бизнес
 

Германската агенция за търговия и инвестиции (GTAI) публикува нов доклад за развитието на търговските отношения между Германия и България, съобщават от Германо-Българската търговско-промишлена палата (ГБИТК).

Според него Германия е най-големият вносител в България за пета поредна година, като износителите печелят от нарастващата покупателна способност на българите. Германските компании вече не разглеждат страната само като пазар за стоките им и локация за инвестиции, но и като място за научноизследователска и развойна дейност.

По данни на Българската народна банка (БНБ) през 2020 г. германските инвестиции в България възлизат на около 308 млн. евро. Повечето от средствата са вложени в създаване на нови производствени мощности. Инвестициите са насочени главно към експортно ориентирани сектори като IT бранша, електроника и автомобилния сектор.

Според UN Comtrade през 2020 г. България е внесла стоки на стойност 35 млрд. щатски долара, 12% от които от Германия. Според Destatis страната е на 45-то място сред най-важните пазари за германските компании.

През 2020 г. България е изнесла стоки на стойност около 32 млрд. долара, като 16% от тях в Германия, и заема 38-мо място сред най-важните германски пазари за внос.

Според доклада на GTAI България постепенно се развива от аутсорсинг дестинация за текстилната индустрия до високотехнологична локация. Това показват инвестиционни намерения като плановете на производителя на електрически автомобили Next.e.Go и на производителя на протези Ottobock да открият нови заводи в България. Повечето намерения за инвестиции от германски компании в България са насочени към създаване на високоавтоматизирани производствени мощности или центрове за разработка на софтуер, посочват от GTAI.

     
Източник: ГБИТК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ГБИТК   GTAI   БНБ   внос   износ  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...