Industry Info  
Festo
Festo

Заводът на Solvey в Девня намалява въглеродните емисии с 20% - 25.02.2022

25.02.2022   |   Начало»Бизнес
 

Белгийската група Solvey съобщи, че ще намали с 20% въглеродните емисии на завода си в Девня – най-голямото производствено съоръжение за калцинирана сода на групата в Европа. Редуцирането на емисиите ще се постигне чрез адаптирането на един от котлите, за да се увеличи комбинираното изгаряне на биомаса с 30%.
 
Проектът предвижда да се използва биомаса с различен произход, включително пелети от отпадъци от слънчоглед от местни източници. Очаква се котелът да заработи през ноември 2022 г.
 
Проектът е първата голяма стъпка от енергийната трансформация на завода в Девня и прехода му от въглища към по-устойчиви енергийни източници. Реализацията му е част от инициативата Solvey One Planet за постигане на въглеродна неутралност на групата до 2050 г. По-рано Solvey обяви, че заводът й в германския град Райнберг ще бъде първият завод за калцинирана сода в света, захранван предимно от възобновяема енергия, а заводът във Домбал, Франция, ще премине към използване на 100% гориво от битови отпадъци. С тези три проекта в Европа групата ще намали глобалните си емисии с 8% до 2025 г.
 
На 10 февруари 2022 г.президентът на бизнес единица "Калцинирана сода и деривати" на групата Solvey, Филип Керен и директорът на завода в Девня Спирос Номикос се срещнаха с българския премиер Кирил Петков и министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер. На срещата Solvey представиха своята Пътна карта за цялостен енергиен преход на завода в България и получиха уверение от българския премиер за подкрепата на българското правителство към усилията на компанията да осъществи своите екологични амбиции в Девня.

     
Източник: Solvey

Ключови думи: Solvey   Солвей   ВЕИ   химическа промишленост  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...