Industry Info  
Festo
Festo

Софтуерната индустрия в България ще създаде нови над 32 000 работни места до 2025 г. - 22.02.2022

22.02.2022   |   Начало»Бизнес
 

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) представи резултатите от годишното проучване за състоянието на софтуерния сектор в България и отбеляза 20 години от създаването си.

Според проучването ръстът на софтуерния сектор през 2020 г. е 15%, а според прогнозните данни за 2021 г. ще надхвърли 20,2%, което прави софтуерния бранш един от най-бързо растящите в България независимо от световната криза, предизвикана от пандемията от COVID-19. В същото време до 2025 г. браншът ще се нуждае от нови над 32 000 работни места.

Над 80% от приходите на софтуерните компании са от износ, като ръстът на приходите от износ е 15% на годишна база през 2020 г. и достига 3,8 млрд. лв., а за 2021 г. се очаква експортната стойност да нарасне с нови 20% до 4,5 млрд. лв.

Приходите на софтуерната индустрия продължават да изпреварват ръста на БВП и през 2021 г. се очаква да достигнат 4,3% относителен дял спрямо БВП. Броят на заетите в софтуерния бранш в България за същия период надхвърля 46 200, а брутното месечно възнаграждение е средно 4857 лв. 

Очакванията на БАСКОМ са до 2025 г. експортът в бранша да възлиза на над 8 млрд. лв., приходите от продажби да надхвърлят 10 млрд. лв., делът на сектора да бъде 7% спрямо БВП, да се открият над 32 000 нови работни места, а приносът към бюджета на страната да достигне 1,78 млрд. лв.

В дискусията се включиха министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, икономисти, анализатори, членове на Управителния и Консултативния съвет на БАСКОМ, както и изпълнителните директори на част от компаниите, членуващи в асоциацията.

Министър Лорер обяви плановете на Министерството на иновациите и растежа да създаде Съвет за взаимодействие с Министерството на образованието и науката (МОН), за да спомогне за създаването на кадрите, от които има нужда индустрията. Министерството на иновациите и растежа възнамерява да подпомогне бранша и при вноса на кадри.

Барометърът за състоянието на софтуерния сектор в България се изготвя ежегодно от БАСКОМ със съдействието на CBN Pannoff, Stoycheff & Co. и се основава на данни от близо 4600 фирми.

     
Източник: БАСКОМ

Ключови думи: БАСКОМ   софтуерна индустрия   COVID-19  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...