Industry Info  
Festo
Festo

През 2021 г. емисиите на парникови газове в ЕС се приближават до предпандемичните нива

22.02.2022   |   Бизнес
 

През третото тримесечие на 2021 г. емисиите на парникови газове от икономиката на Европейския съюз достигат 881 млн. т, което е малко под предпандемичните нива, сочат данни, публикувани от Евростат. Увеличението спрямо същия период на предходната година е 6%, като до голяма степен то е резултат от икономическия подем след резкия спад в икономическата активност през същия период на 2020 г. заради кризата, породена от COVID-19. В предпандемичното трето тримесечие на 2019 г. емисиите са били 891 млн. т.

Най-много емисии през анализирания период са генерирани от производствената дейност – 23%. Следват електроснабдяването с 21% и домакинствата и земеделието с по 14%.

Разбивката по държави показва, че през третото тримесечие на 2021 г. на годишна база емисиите са намалели в Словения – с 2,6%, в Люксембург – с 2,3%, и в Нидерландия – с 1,6%. През същия период най-голямо увеличение на емисиите е отчетено в България – с 22,7%, следвана от Латвия – с 16,2%, и Гърция – с 13,1%.

Въпреки ефекта на икономическия подем в периода от третото тримесечие на 2020 г. до третото тримесечие на 2021 г. дългосрочната тенденция е за постепенно намаляване на парниковите емисии в Съюза.

     
Източник: Евростат; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Евростат   парникови газове   ЕС   COVID-19  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...