Industry Info  
Festo
Festo

Над 50% от австрийските фирми у нас очакват увеличение на оборота през 2022 г. - 21.02.2022

21.02.2022   |   Начало»Бизнес
 

Advantage Austria представи резултатите от годишното проучване за бизнес климата в България сред австрийските фирми в страната. Проучването е проведено сред 68 компании в края на 2021 г. 

На събитието присъстваха министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов и Н. Пр. Андреа Вике, Посланик на Австрия у нас. Презентации направиха Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика, Александър Сипек, управител на EVN България, и Мария Пищалова, управляващ партньор на ВИФИ България.

Данните бяха представени от Филип Купфер, търговски съветник в Посолството на Австрия. "Въпреки предизвикателните за бизнеса обстоятелства, свързани с пандемията и с ръста на цените на енергоносителите, представителите на австрийския бизнес в България все пак запазват оптимизъм по отношение на развитието на цялостния бизнес климат в страната", посочи той. "Налице е известна предпазливост по отношение на инвестиционните им планове, но от друга страна компаниите търсят да наемат нови служители", допълни Купфер.

С оглед на общата регулаторна рамка, която е от решаващо значение за бизнес климата, 66% от участвалите в проучването австрийски компании очакват повече усилия в борбата с корупцията и престъпността, което потвърждава резултатите от минали години. За 60% от респондентите особено важно е в страната да се провежда предвидима икономическа политика.

По отношение на своите обороти над 50% от австрийските компании очакват увеличение, а делът на онези, които предвиждат намаление, спада от 17% за 2021 г. на 15% за настоящата година. Според проучването 30% от анкетираните фирми очакват да наемат нови служители, а делът на песимистите в този раздел намалява от 10 на 7%. По-предпазливи са австрийските компании в своите инвестиционни планове, като 25% очакват подобрение през идните месеци.

Сред важните предизвикателства на пазара 70% от австрийските фирми посочват на първо място липсата на квалифицирана работна ръка. Advantage Austria работи активно за преодоляване на недостига на кадри, като подкрепя заедно с австрийските фирми в страната въвеждането на дуално обучение. Това е доказала се концепция за намаляване на младежката безработица, която осигурява квалифицирана работна ръка на фирмите, посочват от Advantage Austria.

     
Източник: Advantage Austria

Ключови думи: Advantage Austria   БТПП   бизнес климат  

Област: Събитията  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...