Industry Info  
Festo
Festo

Europacable коментира ролята на зеления водород за декарбонизацията на Европа - 18.02.2022

18.02.2022   |   Начало»Бизнес
 

Електричеството, произведено от възобновяеми енергийни източници, и директната електрификация се смятат за най-изгодните и енергийноефективни начини за реализиране на целите за декарбонизация на Европа. Според европейската асоциация на производителите на кабели Europacable водородът не може да бъде енергоносителят, който свързва възобновяемите енергийни източници с крайните потребители.

За захранвани с електричество потребителски приложения двойното превръщане на електричество във водород и после на водород в електричество прави водорода неефективен енергоносител и от екологична, и от икономическа гледна точка. По изчисления на Europacable в зависимост от използваните технологии, загубите могат да достигнат 75%, докато при директно използване на електричество те са до 5%.
 
Освен това преносът на енергия, необходим за директната и зелена електрификация на сградното отопление или електромобилността, трябва да се извършва по конвенционални захранващи линии, подземни и подводни кабели, за да се гарантира най-добрата възможна енергийна ефективност.
 
Това е още по-важно с оглед на това, че амбициите на Европа да постигне пълна декарбонизация до 2050 г. изискват незабавни действия, посочват от Europacable и допълват, че захранващите мрежи трябва да бъдат надградени и разширени сега, като се използват вече съществуващи утвърдени надеждни технологии.
 
Относно бъдещия енергиен микс на Европа асоциацията вярва, че технологиите за генериране, пренос и използване на т.нар. "зелен водород" ще се развият през следващите години и зеленият водород може да стане важен енергоизточник за приложения, при които директната електрификация не е нито изгодна, нито ефективна като например в тежкотоварния транспорт, авиацията, отделни индустриални процеси и др.
 
Europacable посочва, че е необходимо да се създаде политическа рамка, която насърчава научноизследователската и развойна дейност и развитието на нови технологии, включително в сферата на водорода, за да се създадат нови технологични опции за декарбонизацията на Европа, които са едновременно и енергийноефективни, и икономически изгодни.

     
Източник: Europacable; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Europacable   ВЕИ   декарбонизация  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...