Industry Info  
Festo
Festo

Възстановяването на стоманодобивния сектор в Европа ще продължи и през първата половина на 2022 г. - 16.02.2022

16.02.2022   |   Начало»Бизнес
 

Европейската асоциация на производителите на стомана EUROFER обяви данни за потреблението на стомана в Европейския съюз през третото тримесечие на 2021 г. Според тях то се е увеличило с 14,3%, като възходящата тенденция се запазва за четвърто поредно тримесечие. Възстановяването се очаква да продължи поне до средата на 2022 г., но с умерен темп и в условия на значителна несигурност.
 
"Положителната тенденция в индустриите, използващи стомана, и в търсенето на стомана, наблюдавани от края на 2020 г., продължава, но прогнозите стават все по-несигурни", коментира Аксел Егерт, генерален директор на EUROFER. "Текущите нарушения в снабдителните вериги, изключително високите цени на енергията и въглеродните емисии, както и инфлацията заплашват възстановяването на стоманодобивния сектор. В комбинация с текущите климатични и енергийни политики на ЕС това може да тласне Европа към структурна криза и да прогони индустрията от Европа", предупреждава Егерт.
 
След възстановяването (+13,8%) през 2021 г. потреблението на стомана ще расте доста по-умерено през 2022 и 2023 г. (съответно с 3,2% и 1,7%). Проблемите в глобалната снабдителна верига и растящите енергийни цени се очаква значително да повлияят върху търсенето от секторите, използващи стомана, най-вече автомобилния, поне до второто тримесечие на 2022 г.
 
През третото тримесечие на 2021 г. с оглед на търсенето на стомана вътрешните доставки в ЕС продължиха да се повишават, но по-бавно – с 6,6%, в сравнение с огромния ръст на обемите, отчетен през второто тримесечие – 40%. Тези резултати идват след двегодишен спад – с 9,6% през 2020 г. и с 4,2% през 2019 г.
 
В същото време вносът на стомана в ЕС продължава рязко да се увеличава – с 47,7% през третото тримесечие след 45% през второто. Дори сравнено с изключително ниските резултати – спад от 17,1% през 2020 г. заради пандемията, делът на вноса остава значителен, коментират от EUROFER.
 
Големият натиск върху глобалната снабдителна верига, усещан от юли 2021 г. насам, оказа влияние върху резултатите на секторите, използващи стомана, през третото тримесечие – пазарът отбеляза ръст от скромните 3,2% след силния рестарт, който достигна своя пик през второто тримесечие на 2021 г. – 29,2%, и позволи да се възстановят загубите от пандемията.
 
Настоящата ситуация застрашава възстановяването и внася значителна несигурност в цялостната прогноза за секторите, използващи стомана, поне до първата половина на 2022 г.

     
Източник: EUROFER; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: EUROFER   стоманодобив   автомобилна индустрия   ЕС  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...