Industry Info  
Festo
Festo

Проект с българско участие проучва потенциала на Европа в областта на материалите с критично значение за икономиката - 14.02.2022

14.02.2022   |   Начало»Бизнес
 

Европейската комисия одобри научноизследователския проект с българско участие AGEMERA, чиято цел е да отключи потенциала на Европа в областта на материалите с критично значение за различни сектори на икономиката.

В рамките на проекта, финансиран по програма "Хоризонт", ще бъдат извършени модерни геоложки и физични проучвания на обща площ от над 4700 кв. м. По този начин ще се детайлизира картата на материалите от критично значение като кобалт, боксит, литий, ванадий, ниобий, тантал и др. в 6 европейски страни – България, Полша, Германия, Босна и Херцеговина, Испания и Финландия и в Замбия – като страна извън ЕС. Тези материали са от стратегическо значение за икономиката на Европейския съюз, но към настоящия момент не се добиват или се добиват трудно в Европа, поради което се налага внос от други страни, посочват от Българската минно-геоложка камара (БМГК).

Геофизичните полеви тестове ще демонстрират три иновативни неинвазивни метода за проучвания до ниво на технологична готовност TRL 5 – технология, валидирана в релевантна среда. Те ще са базирани на отдалечени сензорни и свързани с бази данни анализи, а именно: пасивни сеизмични методи, мултисензорна дронна система, комбинираща магнитни, радиометрични и електромагнитни сензори, и мюонбазирана мултисензорна детекторна система за плътност.

Координатор на проекта е университетът в Улу, Финландия. Партньори са университети, научни институции, технологични компании и минни предприятия от Финландия, Хърватия, Естония, Унгария, Испания, Полша, Германия, Нидерландия, Босна и Херцеговина. От българска страна в проекта участват Асарел-Медет и Геологическият институт при Българската академия на науките.

     
Източник: БМГК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БМГК   Асарел-Медет   БАН   AGEMERA   ЕС   ЕК   минна индустрия  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...