Industry Info  
Festo
Festo

Според ново проучване картонът може да се рециклира 25 пъти - 14.02.2022

14.02.2022   |   Начало»Бизнес
 

Опаковките от материали на базата на хартиени влакна като хартия, картон и велпапе могат да се рециклират повече от 25 пъти, като при това настъпват малки или никакви промени в структурата на материала. Това е установено в рамките на проучване, извършено през 2021 г. от екип на Техническия университет в Грац, съобщават от европейската асоциация на производителите на картон Pro Carton.
 
Проучването включва многократно рециклиране на велпапе, за да се види какъв е ефектът върху механичните свойства на материала, включително здравината и устойчивостта му на разкъсване. При това не са установени нито негативни ефекти върху механичните свойства на материала, нито върху попивателната му способност.
 
Уинфрид Мюлинг, генерален директор на Pro Carton, подчертава, че резултатите от проучването опровергават мита, че опаковките от материали на базата на хартиени влакна могат да се рециклират само четири до седем пъти. Те също така показват, че хартиените и картонените влакна са много по-трайни, отколкото се смяташе преди.
 
"Всъщност, според Рене Екхарт, старши изследовател в ТУ – Грац, който ръководи проучването, това колко пъти хартията и картонът могат да бъдат рециклирани реално се ограничава по-скоро от процеса на подготовка и събраните и рециклирани количества", посочва Мюлинг.
 
Според Pro Carton проучването на ТУ – Грац потвърждава колко важен е картонът за кръговата икономика и ролята, която може да играе в подобряването на устойчивостта на фирмите и марките. В момента в Европа се рециклират средно 84,2% от хартиените и картонените опаковки, а европейската хартиена индустрия си е поставила за цел този дял да достигне 90% до 2030 г.
 
Проучването подчертава и екологичните ползи от по-големия брой рециклирания. "Колкото по-често една и съща опаковка може да се рециклира, толкова повече са положителните ефекти за околната среда", се посочва в проучването.

     
Източник: Pro Carton; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Pro Carton   опаковки  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...