Industry Info  
Festo
Festo

ЕК очаква забавяне на икономическия растеж в ЕС през 2022 г. и 2023 г. - 14.02.2022

14.02.2022   |   Начало»Бизнес
 

Европейската комисия публикува своята зимна икономическа прогноза за 2022 г. Според нея след ръста от 5,3% през 2021 г. икономиката на Европейския съюз ще постигне растеж от 4% през 2022 г. и 2,8% през 2023 г. Ръстът на икономиката на еврозоната се очаква да бъде също около 4% през тази година и около 2,7% през следващата. Като цяло ЕС достигна предпандемичното ниво на БВП през третото тримесечие на 2021 г. и всички страни членки се очаква да са преминали това ниво до края на 2022 г.
 
Растежът остава под влиянието на пандемията от COVID-19, като много страни в ЕС се сблъскват с комбинацията от увеличен натиск върху здравната система и недостиг на работна ръка заради болнични и карантини. Проблемите в логистиката и доставките, включително недостигът на полупроводникови компоненти и някои метали, също ще забавят производството поне през първата половина на годината. Цените на енергията се очаква да останат високи по-дълго от прогнозираното от Комисията през есента и ще продължат да оказват натиск върху икономиката.
 
Според зимната прогноза на ЕК натискът върху икономиката, причинен от актуалната вълна на пандемията, няма да продължи дълго. Икономическата активност ще се възстанови, доставките ще се нормализират и инфлационният натиск ще отслабне. Отвъд краткосрочните турбуленции, основите, на които се крепи тази фаза на растеж, остават силни.
 
ЕК очаква подобряването на ситуацията на пазара на труда, големите спестявания на домакинствата, все още добрите финансови условия и пълното разгръщане на Плана за възстановяване и устойчивост да подкрепят и удължат фазата на растеж.
 
Същевременно обаче Комисията отбелязва, че рисковете, свързани с по-висока от очакваната инфлация и геополитическото напрежение в Източна Европа, може да повлияят негативно на икономическия растеж в Съюза.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   ЕС   COVID-19   икономически растеж  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...