Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

УНСС и консорциум "Петаскейл суперкомпютър – България" сключиха меморандум за сътрудничество

10.02.2022   |   Събитията
 

Консорциум "Петаскейл суперкомпютър – България", с водещ партньор София Тех Парк, и Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) ще си сътрудничат в проекти в областта на обработката на големи данни и фундаментални и приложни научни изследвания, свързани с умното земеделие и умни градове и сгради.

Меморандумът предвижда консорциумът, който развива проекта за първия в България петаскейл суперкомпютър "Discoverer", и Националният център за компетентност към УНСС да си сътрудничат чрез споделяне на изчислителни ресурси в областта на фундаменталната и приложна наука, чрез съвместно разработване на проекти, обмен на големи обеми данни и други дейности.

Планира се и съвместно създаване на фундаментални и приложни научни изследвания за интегриране на системата за големи обеми данни с бизнес анализ и изкуствен интелект – Hadoop (HPDA), изградена в УНСС, със системите на петаскейл суперкомпютър "Discoverer". Двете страни ще си партнират и при използването на научноизследователската инфраструктура, създавана по проекта "Дигитализация на икономиката в среда на големи данни".

УНСС е водещ партньор в Националния център за компетентност, разработващ национална научна инфраструктура по "Дигитализация на икономиката в среда на големи данни – ДИГД" по европейската рамка НОИР и като страна на Националния център за компетентност по европейската рамка за високопроизводителни изчисления EuroCC. Партньори са Техническият университет – Габрово, Икономическият университет – Варна, Русенският университет "Ангел Кънчев", Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" и Институтът по информационни и комуникационни технологии – БАН. Асоциирани партньори по проекта са Ваптех и Университетът НОВА в Лисабон. 

     
Източник: София Тех Парк

Ключови думи: София Тех Парк   УНСС   суперкомпютър   умни градове   дигитализация  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...