Industry Info  
Festo
Festo

Изобретиха нов материал, който е лек като пластмаса, но по-здрав от стомана - 09.02.2022

09.02.2022   |   Начало»Технологии
 

Инженери от Масачузетския технологичен институт (MIT) обявиха, че с помощта на нов процес на полимеризация са създали нов материал, който е по-здрав от стоманата и лек като пластмаса и може лесно да се произвежда в големи количества.
 
Новият материал, наречен 2DPA-1, е двуизмерен полимер, който може да се оформя в листове за разлика от други полимери, които формират едноизмерни вериги. До момента учените вярваха, че е невъзможно полимери да бъдат накарани да се подредят в двуизмерни листове.
 
Подобен материал може да се използва като леко, трайно покритие за авточасти или мобилни телефони или като строителен материал за мостове и други структури, смятат изобретателите.
 
В рамките на проучването инженерите от MIT установяват, че еластичността на новия материал е между четири и шест пъти по-голяма от тази на бронирано стъкло, както и че той е два пъти по-здрав от стоманата, въпреки че плътността му е около една шеста от тази на стоманата.
 
Друга ключова характеристика на 2DPA-1 е, че не пропуска газове. Докато други полимери са съставени от съчленени вериги с разстояние, което позволява преминаването на газове, новият материал е изграден от мономери, които прилягат един към друг като блокчета LEGO и не позволяват преминаването на молекули между тях.

     
Източник: MIT

Ключови думи: MIT   полимери   строителство  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Технологии

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...