Industry Info  
Festo
Festo

Ролята на промишлените клъстери за декарбонизацията на тежката индустрия - 04.02.2022

04.02.2022   |   Начало»Бизнес
 

Промишлеността генерира 30% от световните емисии на въглероден диоксид и има дял от 37% в потреблението на енергия. Това огромно количество емисии, които влияят на климата, от един сектор е също така огромна възможност за намаляване на емисиите в глобален мащаб, коментира Бил Грос, изпълнителен директор и основател на технологичната компания Heliogen. Според него, ако компаниите и правителствата не започнат да прилагат сега наличните технологии за намаляване на емисиите бързо и ефективно, светът рискува да застраши прогреса, постигнат в други икономически сектори.
 
Декарбонизирането на промишлени дейности като производството на цимент, желязо, стомана и петролни продукти, както и рудодобива е трудно, но не и невъзможно, смята Грос. Според него въпросът "къде" е също толкова важен, колкото и "как", когато се търси решение на този проблем и отговорът се крие в промишлените клъстери – най-добрите места за започване на индустриалната декарбонизация.
 
Промишлените клъстери са обособени зони, където са съсредоточени производствени предприятия и които предлагат възможности за споделяне на риска и ресурсите, натрупване и оптимизация на търсенето. В Европа има около 3000 промишлени клъстера и те отделят 20% от емисиите на континента.
 
Ефективността на споделянето на ресурси и услуги – най-вече енергия, е основният плюс на промишлените клъстери. Проучване от 2014 г. показва, че индустриален парк, включващ стоманодобивен завод, циментов завод, завод за торове и фабрика за рециклиране на хартия, постига икономии на енергия от 21% чрез интегриране на топлинна енергия и споделяне на други продукти. Като се използват възобновяеми ресурси – зелен водород, слънчева енергия и др., се постигат още по-големи икономии.
 
В допълнение към намаляването на въглеродния отпечатък промишлените корпорации ще постигнат и значително съкращаване на разходите. Банки и други финансови организации биха получили нови възможности за финансиране на капиталови проекти с надеждна възвръщаемост на инвестицията. А компаниите, разработващи авангардни енергийни технологии, ще получат възможност да спомогнат за намаляване на индустриалните въглеродни емисии и да спечелят от това.
 
Декарбознириането на промишлените клъстери ще ускори неимоверно глобалните усилия за постигане на нулеви емисии, като ще генерира стойност в размер на трилиони долари за публични и частни заинтересовани страни, допълва Грос.

     
Източник: Световен икономически форум; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: тежка промишленост   въглеродни емисии   ВЕИ  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...