Industry Info  
Festo
Festo

Осем иновации в модерното производство в подкрепа на устойчивото управление - 03.02.2022

03.02.2022   |   Начало»Бизнес
 

Глобални мегатенденции като климатичните и геополитическите промени и възходът на подривните технологии, както и пандемията от COVID-19 насочват вниманието на бизнеса и законодателите към въпросите, свързани с екологичното, социално и корпоративно управление (ESG), повече от всякога.
 
В очакване на годишната среща на Световния икономически форум (СИФ) в Давос представители на високотехнологични компании споделят конкретни действия и примери как те трансформират своите операции и бизнес модели и същевременно помагат на други индустриални сектори да създават добавена стойност.
 
Индустрия 4.0 и корпоративната култура прокарват пътя към по-голяма устойчивост
 
Ревати Адваити, главен изпълнителен директор на глобалния доставчик на технологични решения за производствения и логистичния сектор Flex, споделя, че когато устойчивостта е вплетена в системите и ежедневните процеси, фирмите могат да достигнат своите краткосрочни и дългосрочни цели по-бързо и по-ефективно. Комплексът на Flex в китайския град Жухай е доказателство за това. Използвайки автоматизация, инструменти за анализ и интернет на нещата, през 2019 г. екипът създава умна система, която засича отклонения в потреблението на енергия, вода и други ресурси. В тези случаи системата или задейства автоматични процеси за коригиране и оптимизация, или изпраща SMS съобщения до инженерите, за да извършат проверка и предложат решение. Това иновативно решение намалява енергийното потребление на различни екосистеми с между 20 и 90%. То също така значително допринася за намаляване на общото потребление на електричество и вода със съответно 29 и 31% между 2019 и 2020 г.
 
Намаляване на енергопотреблението с помощта на периферни изчисления с изкуствен интелект и сензори

Винсент Рош, президент и главен изпълнителен директор на производителя на електронни компоненти Analog Devices, изтъква по-голямата оперативна ефективност и по-малкото енергопотребление на решения за мониторинг с използване на изкуствен интелект и сензори в комбинация с разпределени изчисления (edge computing) спрямо базираните в облак алтернативи. С такива edge базирани решения една организация може да генерира данни за производителността на активите, като същевременно елиминира необходимостта от енергоемки процеси, включващи прехвърляне на данни за анализ в облак. Това може да доведе до намаление от 98% на използваната енергия за мониторинг на активите.
 
Подобряване на благосъстоянието на хората чрез цифрови инструменти

Пеги Джонсън, главен изпълнителен директор на доставчика на цифрови решения за подобряване на производителността Magic Leap, коментира, че предоставянето на служителите на преносими устройства и софтуер в комбинация с ясно дефиниране на критериите за успешност позволява на производствените компании да намаляват прогресивно разходите и влиянието си върху околната среда. Това води до редуциране на въглеродния отпечатък с 50% благодарение на намаляване на пътуванията с 50%, като в същото време се постигат 220% по-висока продуктивност и пестене на време чрез съкращаване на времето за навлизане в работата на нови работници с 33%.
 
Оперативна производителност в реално време отключва нова стойност
 
Джим Хепелман, президент и главен изпълнителен директор на софтуерната компания PTC, обръща внимание на проблема със задържането на данни при отделните екипи и изтъква необходимостта от използване на решения с индустриален интернет на нещата за осигуряване на цялостен анализ за функционирането на множество системи. Тези решения могат да спомогнат за съкращаването на непланирания престой с 30% и за намаляване на времето за изпълнение на производствените цикли с 16 до 20%, както и да се намали енергопотреблението с 13,2%.
 
Решенията следва да се взимат с мисъл за устойчивостта и намаляване на енергопотреблението
 
Блейк Морет, председател и главен изпълнителен директор на доставчика на решения за индустриална автоматизация Rockwell Automation, обяснява, че с намерението да постигнат нулев отпечатък, производствените предприятия търсят нови начини за използване на технологиите. Енергийният мениджмънт в реално време е възможен с ред решения – от обикновен мониторинг до вградени инструменти с изкуствен интелект.

Чрез създаване на стандартен модел от енергийни данни в контекста на производството, енергийната интензивност и други ключови показатели за ефективност могат да бъдат измерени и подобрени. Така например автомобилна компания установява, че делът на енергията, използвана от една машина, докато тя не произвежда нищо, е 40% от общото й енергопотребление. Компанията решава да спре захранването на машините, когато те не се използват, и така да намали както разходите, така и емисиите на парникови газове.
 
Енергийният мениджмънт повишава устойчивостта
 
Барбара Фрей, изпълнителен вицепрезидент Индустриална автоматизация в Schneider Electric, коментира, че голям брой производители не разполагат с информация за това кога и къде се използва енергията. С цел да получи по-детайлна информация за това кога и къде в завода се консумира енергия умната фабрика на Schneider Electric в Лексингтън в американския щат Кентъки използва IoT свързаност с електромери и прогнозен анализ, за да оптимизира енергийните разходи. Това довежда до намаляване на използваната енергия (GWh) с 26%, на емисиите от въглероден диоксид с 30% и на използваната вода с 20%. Производството получава сертификата Superior Energy Performance 50001TM от Министерството на енергетиката на САЩ.
 
Автоматизирано изчисляване на въглеродния отпечатък на продуктите
 
Седрик Нейке, главен изпълнителен директор Дигитални индустрии в Siemens, обяснява, че с цел да измерят отпечатъка на даден продукт и да предприемат целенасочени мерки за намаляването му в сътрудничество с доставчиците, компаниите се нуждаят от данни на ниво продукт. Днес събирането на достоверни и точни данни от партньорите във веригата на доставки изисква значителни усилия и наличните решения не са подходящи за мащабно изчисляване на въглеродния отпечатък на продуктите. Siemens автоматизира изчисляването на този показател, използвайки нов метод за обмен на сертифицирана информация на ниво продукт, която отговаря на изискванията за качество на данните, достоверност и поверителност.
 
Цифрови двойници за сигурни вериги на доставките
 
Според Аксел Степкен, председател на Управителния съвет на TUEV SUED, цифрови двойници на производствата и веригите на стойността могат да спомогнат за повишаване на надеждността на доставките и логистичните системи чрез автоматизиране на процесите по взимане на решения и включването в тях на социални и екологични фактори. Така например, ако се избере местен доставчик, ще се намалят изминатите километри, което води до намаляване и на разходите. В конкретен случай изборът на това решение е довел до повишаване на надеждността на веригата на доставки с 21%, намаляване на въглеродните емисии със 75% и на разходите за един пакет с 13%, с 10% по-бързо излизане на пазара и 90% точност при управление на риска.

     
Източник: СИФ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: СИФ   изкуствен интелект   интернет на нещата   Rockwell Automation   Schneider Electric   Analog Devices  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...