Industry Info  
Festo
Festo

Недостигът на мед заплашва енергийния преход в световен мащаб - 25.01.2022

25.01.2022   |   Начало»Бизнес
 

Световното търсене на мед – ключов елемент в производството на електромобили и потребителска електроника, ще надхвърли предлагането с над 6 млн. т до 2030 г., сочи прогноза на консултантската компания Rystad Energy. Подобен дефицит ще има широкообхватни последици за енергийния преход, тъй като в момента няма заместител на медта в електрическите устройства.
 
Предвижда се търсенето на мед да се увеличи с 16% до края на десетилетието и да достигне 25,5 млн. т на година до 2030 г., докато предлагането се очаква да бъде 19,1 млн. т на година. Недостигът на мед може да доведе до удължаване на сроковете за реализация на проекти в редица индустрии, особено като се има предвид, че общото търсене на мед от всички сектори се очаква да нарасне с 32% до 2040 г. в сравнение с нивата от 2020 г.
 
Инвестиции и рискове
 
Инвестирането в добив на мед е рисково с оглед на това, че сега разработваните мини са близо до изчерпването на капацитета си заради качеството на рудата и изразходването на запасите, което засилва натиска за увеличаване на производствените цени и емисиите. Все пак цените на медта в момента са високи, което може да насърчи инвеститорите да поемат по-големи рискове, смятат от Rystad Energy.
 
"Тъй като енергийният преход се ускорява и електромобилите все повече навлизат в страни с многобройно население като Китай и Индия, добивът на мед изисква значителни инвестиции, за да отговори на търсенето", коментира Джеймс Лей, глобален експерт метали с приложения в генерирането, съхраняването и използването на електроенергия в Rystad Energy.
 
Растящите пазари на възобновяема енергия и електромобили допринасят за увеличаване на търсенето на мед, което води до повишаване на цените, които скочиха със 70% по време на пандемията от COVID-19. Настоящият скок на заболеваемостта, главно в резултат на разпространението на вариант Омикрон, предизвиква допълнителни проблеми в снабдителните вериги, което е причина за рекордно високите цени в началото на 2022 г.
 
Прогнозите за инвестициите в сектора вещаят мрачно бъдеще, загатвайки за възможен значителен дефицит след 2023 г. Очакваното увеличение на търсенето се дължи на ръста на пазара на възобновяема енергия, електромобили, строителство и електроника.
 
Ограничения пред медодобивните компании
 
Добивът на мед е енергоемък процес, при който се отделя голямо количество въглеродни емисии. Правителството на Перу – един от най-големите износители на мед, нареди затварянето на няколко мини през ноември 2021 г. заради протести на природозащитници. В резултат разширяването на четири мини в Южно Аякучо може да бъде преустановено. Освен това мината Las Bambas в Южно Перу, която добива 400 000 т мед годишно или 2% от световните доставки, се очаква да спре работа заради транспортни проблеми. Политическата несигурност в съседно Чили, друг голям доставчик, създава допълнителни проблеми.
 
Доскоро инвеститорите се фокусираха главно върху най-нерисковите проекти, като в същото време предлагаха високи дивиденти. В комбинация с ефектите от пандемията, недостига на работна ръка и забавянето, ръстът при предлагането на мед намаля.
 
Нови находища на мед се откриват постоянно, но много от тях остават неразработени, тъй като потенциалните мини може да са с ниско съдържание на руда или заради данъчна и политическа несигурност в държавата, в която се намират. Като цяло възможният недостиг на мед почти сигурно ще насърчи засилване на рециклирането с цел да се увеличат източниците на ценния метал.

     
Източник: Rystad Energy; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Rystad Energy   минна индустрия   електромобилност   ВЕИ   COVID-19  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...