Industry Info  
Festo
Festo

24% от фирмите може да затворят заради растящите цени на енергоносителите, сочи проучване на БТПП - 24.01.2022

24.01.2022   |   Начало»Бизнес
 

В периода от 4 до 6 януари 2022 г. Българска търговско-промишлена палата (БТПП) проведе експресно анкетно проучване сред своите членове във връзка с високите цени на електроенергията и природния газ.

Проучването показа, че няма фирми, които да са подготвени да се справят със собствени сили поради високите цени на енергийните носители. Едва 1% от фирмите посочват, че са реализирали прогрес в тези условия, както и тези, които гледат позитивно, поради факта, че са насърчени да инвестират във ВЕИ за собствени нужди – 3% от анкетираните.

74% от респондентите посочват, че не могат да планират цените на предлаганите от тях стоки и услуги поради динамиката в цените на ел. енергия, която в края на 2021 г. достигна пикови равнища на пазара "Ден напред" до нива от 824,55 лв./МВч. По този начин предприятията пропускат поръчки и изпълняват само вече поетите ангажименти, защото динамиката не позволява нормално планиране. Това посочват 34% от предприятията.

От БТПП отбелязват, че сериозните колебания в цената на ел. енергията дава и пряко отражение върху работната сила в предприятието, като 63% посочват, че не могат да увеличат заплатите на работниците на фона на сериозната инфлация в цените и несигурния пазар на ел. енергия.

41% от фирмите смятат, че ако кризата продължи прекалено дълго, ще се наложи да съкратят част от персонала, а 24% предвиждат и евентуално преустановяване на дейността си за неопределено време. 15% от тези, които вече са преустановили дейността си, отбелязват, че ще я възстановят едва когато пазарът на ел. енергия се възстанови до поносими нива.

     
Източник: БТПП; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БТПП   ВЕИ   енергетика  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...