Industry Info  
Festo
Festo

БГСКЛАД представи анализ на пазара на индустриални имоти у нас през 2021 г. - 24.01.2022

24.01.2022   |   Начало»Бизнес
 

Специализираната платформа БГСКЛАД публикува доклад за състоянието на пазара на индустриални имоти в България през 2021 г. и актуалните тенденции в сектора. Специалистите на компанията споделиха и своите прогнози за развитието на пазара през тази година.
 
През първата половина на 2021 г. при наемите се наблюдава търсене и сделки главно на имоти с площ от 200 до 500 кв. м, а през втората половина на годината между 400 и 800 кв. м. Търсенето и сделките с имоти с квадратура над 1000 кв. м са много малко на брой, като заявките са предимно с проучвателна цел от наемателите в рамките на усилия за понижаване на цените при преговори с наемодателите. Реализирани са сделки основно в клас "Б" за помещения с добра локация.
 
През 2021 г. цените на наемите в страната варират от 2 до 3,5 евро за кв. м, като за София нивата са от 2,5 до 4 евро на кв. м.
 
През миналата година при покупко-продажбите се наблюдава интерес най-вече към обезценени имоти, които започват да излизат на пазара. Търсят се главно имоти за покупка на цени с възвръщаемост между 7 до 9 години.
 
Интересна тенденция през 2021 г. е обявяването на много високи цени от собственици, повлияли се от увеличението на цените в жилищния сектор, коментира Симеон Митев, собственик на БГСКЛАД, и обяснява, че кривите при повишаването на цените на жилищата и индустриалните имоти не са успоредни – при индустриалните имоти увеличението е много по-плавно в сравнение с това при жилищата.
 
През 2021 г. преобладава строителството на индустриални имоти по поръчка – 85% от случаите. Останалите 15% се падат на строителство и довършителни работи на спекулативни проекти, строени с цел отдаване под наем.
 
Според Митев през 2022 г. пазарът ще се задържи на същите нива при средно големите имоти, а динамика се очаква при по-големите проекти клас "А". Очаква се и по-голямо движение в строителството на нови и големи логистични площи.
 
София
 
През 2021 г. пазарът се характеризира с рязко нарастване на търсенето и слабо предлагане на индустриални имоти за продажба. "Най-голямото притеснение на клиентите, което ги ограничава в инвестиционните им намерения, е липсата на работна ръка", посочват от БГСКЛАД.
 
Най-търсени са имотите в близост до развит градски транспорт, като инфраструктурата безспорно остава определяща за избора на имот. Предпочитат се локации, които са близо до магистралите и позволяват лесен достъп на камиони.
 
Забелязва се по-голямо увеличение на търсенето на производствени помещения пред чисто складовите. Цените като цяло не са се покачили особено, но предлагането на подходящи имоти е слабо. Най-търсени за покупка са индустриалните имоти в сегмента 500 – 1000 кв. м, като тенденциозно най-предпочитани остават южните и източните райони на София.
 
При наемите сделките в столицата са за имоти с квадратура от 300 до 3000 кв. м. От последното тримесечие на 2021 г. се наблюдава търсене на все по-големи складови площи, което кара експерите от БГСКЛАД да очакват, че тази тенденция ще се запази и през 2022 г.
 
Пловдив
 
Най-продавани през 2021 г. са терените и изградените бази с производствени и складови обекти с квадратура от 1000 до 10 000 кв. м в градските и периферните индустриални зони. "Инвеститорите се насочват главно към готови за ползване сгради, но и към такива с наематели и действащ бизнес", споделят от БГСКЛАД.
 
През 2021 г. наемният пазар в града под Тепетата е сравнително слаб и по-скоро статичен спрямо предходната година, като през 2022 г. БГСКЛАД очаква стабилизиране на пазара и леко охлаждане на търсенето поради забавянето на икономическото развитие, което ще балансира цените.


 
Стара Загора
 
През 2021 г. преобладава търсенето на складови помещения ново строителство. Покупките са два типа – с цел инвестиция за отдаване под наем или за собствено ползване. Цените варират от 480 до 580 евро на кв. м.
 
Според БГСКЛАД пазарът на индустриални имоти през 2022 г. в града ще се развива в условията на преобладаваща несигурност. Цените на строителните материали постоянно растат и това притеснява инвеститорите, които биха вложили в изграждането на индустриални помещения. Развитието на Индустриална зона "Загоре" провокира търсенето на промишлени площи в периферията на града.
 
Бургас
 
2021 г. е белязана от слаб инвестиционен интерес. Наемателите подхождат изключително предпазливо и плахо. Активността е ниска в резултат както на несигурността, породена от пандемията от COVID-19, така и от икономическата обстановка по Черноморието, коментират от БГСКЛАД.
 
При наемите се наблюдава повишено предлагане, главно на обекти с квадратура от 400 до 800 кв. м, но липсва предлагане на малки складове с квадратура от 100 до 200 кв. м.
 
Все пак от БГСКЛАД са оптимисти за развитието на пазара през 2022 г., тъй като бизнесът се активизира, а това ще доведе до търсене на промишлени помещения за наем и продажби. Очаква се и все по-голямо предлагане на индустриални имоти в социалните мрежи.
 
Варна
 
През 2021 г. повече продажби на търговски обекти, складови площи и строителни терени в морската столица са реализирани главно през второто и третото тримесечие на годината.
 
Наемният пазар на складови и промишлени площи остава стабилен като ценови равнища и не се очакват колебания в нагласите на активните участници.
 
Наемателите все по-уверено се ориентират към оптимизация на режийните разходи, с повишен интерес към енергийно ефективни обекти, предимно новопостроени. "Фокусът на търсенето определено е насочен към съвременни складови площи, като предлагането на новопостроени през последната година обекти донякъде балансира пазара и предпазва от изостряне на недостига на нови търговски и складови бази", отбелязват от БГСКЛАД.
 
Русе
 
През пролетта на 2021 г. пазарът за продажба на производствени и складови площи отбеляза много голям ръст главно в резултат на подобряването на условията за кредитиране, предлагани от банките. "Независимо от повишеното търсене до реални сделки се стигаше много рядко, тъй като все още предлагането на индустриални имоти е на цени, които значително превишават тези на търсенето", коментират от БГСКЛАД.
 
При наемите търсенето значително превиши предлагането, като основна причина за това е почти пълната липса на инвестиции в строителство на нови индустриални имоти през последните години. Значително се увеличи търсенето на складови площи над 5000 кв.м.
 
Велико Търново
 
През 2021 г. в сегмента на продажбите основно се търсят празни терени с площ между 1000 и 2000 кв. м или терени, граничещи със собствени, с цел окрупняване, реорганизация и повишаване на производителността. Цените продължават да растат, като към момента варират между 70 и 100 евро за кв. м. В последно време в района се отчита засилен инвеститорски интерес към закупуване на окрупнени терени за изграждане на фотоволтаични паркове с мощности над 1 MW.
 
При наемите също се наблюдава поскъпване, като цените варират от 3 до 4 евро за кв. м без ДДС. При търговските и офисните площи обаче се наблюдава спад в наемните цени поради голямото предлагане.

     
Източник: БГСКЛАД; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БГСКЛАД   индустриални зони   складове   индустриални имоти  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...