Industry Info  
Festo
Festo

Учени от БАН поставиха нов световен рекорд за разработен алгоритъм - 18.01.2022

18.01.2022   |   Начало»Технологии
 

Учени от Института по математика и информатика (ИМИ) при Българската академия на науките (БАН) поставиха нов световен рекорд за разработен алгоритъм, който може да доведе до сериозен технологичен пробив в използването на квантови компютри, съобщиха от БАН.

Подобрението намира приложение при моделирането на невронни мрежи в изкуствен интелект, киберсигурността, високопроизводителните изчисления в квантовата механика и финансовата математика.

Главен изпълнител на проекта е д-р Венелин Тодоров, учен от ИМИ и Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ) при БАН и носител на голямата награда "Джон Атанасов" за 2021 г.

Резултатите, получени като част от проекта, се очаква да имат сериозна роля при тестването и подобряването на математически модели и по-надеждна интерпретация на числените данни при прогнозиране на въздействието на вредните емисии върху човешкото здраве и загубите в селското стопанство в световен мащаб. В текущите условия на пандемия те биха били приложими и в борбата с COVID-19. Според учените от БАН подобреният алгоритъм има потенциал да спомогне за решаването на редица от предизвикателствата по програмите "Хоризонт Европа" и "Цифрова Европа".

     
Източник: БАН

Ключови думи: БАН   ИМИ   ИИКТ   изкуствен интелект   квантови изчисления  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Технологии

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...