Industry Info  
Festo
Festo

Държавата субсидира обучението в различни инженерни специалности при сключен договор с работодател - 14.01.2022

14.01.2022   |   Начало»Бизнес
 

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува регистър на специалностите, за които държавата заплаща изцяло или частично разходите за следването при сключен договор с работодател за стаж на студента за периода на обучението и за работа след успешното му завършване. През настоящата академична година са одобрени общо 96 специалности, сред които преобладават инженерни специалности в областта на машиностроенето, електрониката, енергетиката, ОВК, ВиК, автоматизацията и строителството и медицински специалности.

Освен до информация за субсидираните специалности, студентите вече имат достъп и до списъка с всички фирми, с които могат да сключат договор за стаж и работа, за да ползват финансова подкрепа от държавата. Тази година одобрените работодатели са 154, като за 2021/2022 г. те са заявили необходимост от 975 специалисти.

"Регистърът дава възможност за двупосочна връзка между студентите и бизнеса. Обучаващите се по-лесно ще намират място за професионалната си реализация, а фирмите – необходими специалисти за дейността си", посочват от МОН.

Списъкът на специалностите се изготвя по висши училища, форми на обучение и брой студенти спрямо нуждите на пазара на труда. Той се актуализира всяка година, за да отговаря в максимална степен на потребностите от висококвалифицирани кадри за икономиката, обясняват от министерството.

Пълният списък на одобрените специалности и фирми можете да видите тук.

     
Източник: МОН; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: МОН   машиностроене   електроника   енергетика   ВиК   ОВК  

Област: Образование  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...