Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

3D сканиране – какво представлява и за какво се използва

05.01.2022
 

3D принтирането съществува още през 1960-те, но едва в последните 10тина години тази технология е масово позната и се използва в професионалните сфери. Една от пречките пред широкото й разпространение досега бе липсата на лесен начин за генериране на файла за печат.

Появата на нови технологии за 3D сканиране обещава да промени това, а тяхната все по-широка достъпност за потребителите – да ускори допълнително навлизането на 3D принтирането. 3D скенерите стават все по-бързи, по-евтини и по-прецизни. 3D софтуерът е по-автоматизиран, дава по-добри резултати и работи по-бързо от когато и да било.

Какво обаче представлява 3D сканирането и какви са основните му ползи?

Най-простичко казано 3D сканирането позволява да се улови всичко във физическия свят и да му се направи дигитален модел за минути. Хиляди компании по света всеки ден използват 3D сканиране и софтуер, за да създават CAD (Computer Aided Design) модели на истински части, чийто технически проект е изгубен; подобряват съществуващи продукти и проектират нови; тестват качеството на продукти, като сравняват произведените части и CAD дизайна; разработват персонализирани продукти в услуга на здравеопазването, денталната медицина, модата; сканират цели сгради и създават техни точни 3D модели; и реализират безброй много нови идеи и други възможности.

3D скенерите имат много имена – 3D дигитализатори, лазерни скенери, скенери с бяла светлина, индустриална компютърна томография, LiDar (съчетание между "light" и "radar"; технология с дистанционно наблюдение, която измерва разстоянието, като осветява обект с лазер и анализира отразената светлина) и други. Общото между всички тези технологии е, че те хващат геометрията на физически обекти чрез стотици хиляди или милиони измервания.

Тъй като събират огромно количество данни, те се нуждаят от специализиран софтуер, който да обработи изходящите данни и да ги трансформира във формат, с който друг софтуер може да работи. В зависимост от това за какво ще се използват данните от сканирането софтуерът може да направи много различни неща с тях. Най-разпространените приложения на 3D сканирането са в обратното (реверсивно) инженерство, инспекцията, окачествяването, дигиталното архивиране, продуктов дизайн и 3D принтирането.

В зависимост от метода на сканиране 3D скенерите могат да бъдат малкообхватни – с фокусно разстояние под 1 м, средно- и високообхватни – с фокусно разстояние над 2 м, използващи фотограметрия, компютърна томография, тракери.

Въвеждането на преносими 3D скенери и приложения за сканиране на смарт телефони променя изцяло индустрията и помага на предприемачи и други професионалисти да бъдат още по-креативни в развитието на бизнеса, привличането на нови клиенти и увеличаването на печалбата.

B2N предлага разнообразие от 3D скенери наред с услуга за 3D сканиране. Фирмата работи с марките Artec 3D и RangeVision.

Повече за моделите 3D скенери, предлагани от B2N, можете да научите тук.

     
Източник: B2N

Ключови думи: B2N   3D сканиране   3D принтиране   3D скенери   Artec 3D   RangeVision  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс

Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...