Industry Info  
Festo
Festo

Защо инвестициите в Индустрия 4.0 невинаги дават желания резултат - 04.01.2022

04.01.2022   |   Начало»Бизнес

Причините, поради които инвестициите в Индустрия 4.0 се провалят или не водят до очакваните ползи, не се коренят в самите технологии, в които се инвестира, а в бизнесите, коментира Щефан Цимерман, ръководител Иновации и развитие на портфолиото за Индустрия 4.0 на глобалния доставчик на IT решения и услуги Atos. Според него те са свързани и с притесненията, които фирмите имат в началото, когато нашумява идеята за Индустрия 4.0, а именно въпросите за правилната стратегия за цифрова трансформация и избора на правилните примери.
 
Проблемите
 
Цимерман посочва седем възможни причини за провал на инвестициите в Индустрия 4.0. Редица компании, които инвестират в цифрова трансформация, все още нямат обща стратегия за Индустрия 4.0 с ясна пътна карта за дигитализация и свързаните бизнес цели. Намирането на правилната отправна точка за инвестициите също остава проблематично. Важни участници в процеса като ръководителите в снабдителните вериги не са включени в процеса на вземане на решения относно инвестициите в Индустрия 4.0. Също така монетизацията на инвестициите в Индустрия 4.0 често се пренебрегва, т.е. липсват изчисления, на базата на които да се поставят ясни цели за възвръщаемостта им. Самите инвестиции може да са фокусирани върху конкретни решения, които се отнасят за отделни процеси и задачи, вместо да се следва холистичен подход. Друга честа причина за провал е и това, че процесите и структурите на компаниите не са проектирани за дигитализацията и не са интегрирани в съществуващите операции. Проблем е и това, че наличните умения и кадри може да не са подходящи за изискванията на цифровата трансформация или изграждането им е твърде бавно. Има и случаи, при които уменията и подходящите кадри за работа с новите технологии са налични, но самите хора се противопоставят на промените или смятат работата с новите решения за твърде трудна. 
 
Много проекти за преход към Индустрия 4.0 се фокусират върху оптимизацията и автоматизацията на съществуващите операции. Като цяло този подход може да послужи като основа за предприемане на следващата крачка към повече иновации. Проучвания сочат, че инвестирането в иновации може да донесе подобна възвръщаемост на инвестицията на тази при инвестиране в оптимизиране на съществуващите процеси, посочва Цимерман.
 
Решенията
 
Набелязаните проблеми според него могат да се решат само със систематичния подход, като определянето на правилната отправна точка за инвестициите в Индустрия 4.0 е от ключово значение. Не трябва да има "един аршин за всички", компаниите се нуждаят от индивидуален подход.
 
Все пак има и някои общовалидни решения и според Цимерман те включват:

  • Необходим е анализ на екосистемата на фирмата, включително процеси, приложения и участници, с цел да се определи как Индустрия 4.0 може да се впише в цялостната стратегия на компанията.
  • Индустрия 4.0 изисква задълбочена стратегия, базирана на анализи и (бъдещата) бизнес стратегия на компанията.
  • Всяка инвестиция трябва да се основава на задълбочен проект, който включва реалистични цели. Бонусите за ръководните кадри, включени в процеса, трябва да се обвържат с изпълнението на тези цели, а новите решения трябва първо да се тестват, преди да се приложат в по-голям мащаб.
  • Съществуващите процеси трябва да бъдат пригодени към изискванията на Индустрия 4.0 преди да се премине към инвестиции в конкретни решения.
  • Подходът към Индустрия 4.0 трябва да бъде ориентиран към резултатите и решения, които не работят, трябва да се изоставят.
  • Необходимите умения трябва да се изграждат систематично. Това включва планиране на обучения и квалификации за наличните ресурси, както и наемане на нови служители извън организацията.
  • Оптимизацията на съществуващите операции може да бъде добра отправна точка за трупане на опит, но фокусът трябва да бъде върху иновативните инвестиции, които водят до растеж.

 
Всички тези идеи не са нещо ново, но показват, че компаниите имат все още какво да свършат преди да настъпи онова прекрасно бъдеще, което Индустрия 4.0 обещава от самото начало, коментира Цимерман.

     
Източник: Atos; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Atos   Индустрия 4.0   дигитализация   цифрова трансформация  

Област: Бизнес  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс
Последно от Бизнес
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...