Industry Info  
Festo
Festo

Енерго-Про участва в пилотен проект за трансформация на енергийните системи FlexiGrid

23.12.2021   |   Бизнес
 

Енерго-Про участва в пилотен проект за трансформация на енергийните системи FlexiGrid. 

FlexiGrid е проект, подкрепен от 18 организации от 8 държави. Съсредоточен е върху разработване на различни методи за постигане на гъвкавост (flexibility) в енергийната система и създаване на платформа, базирана на блокчейн технология, която да позволява на електроразпределителните предприятия да купуват тези услуги за гъвкавост на мрежата от производители и потребители.

Проектът стъпва на основата на бурното развитие на IoT (Internet of Things – Интернет на нещата) чрез разработването на умни измервателни устройства (Smart Meter) и IoT платформа, която чете данни от тях и ги визуализира. Обмисля се и възможност за интегриране на различни услуги – Energy Apps, които да добавят нови функционалности, като например инструмент за прогнозиране на точките на претоварване на мрежата.

В България ще бъде реализиран демо сценарий, който в тестова среда ще даде информация за това как електроразпределителното дружество може да купува гъвкави услуги от потребители и производители, присъединени към неговата мрежа. На този етап се разработва и тества система, базирана на блокчейн технологията, чрез която Енерго-Про да намира и закупува услуги за гъвкавост от консуматори, производители и потребители, които едновременно произвеждат и консумират енергия (т. нар. просюмъри), присъединени към неговата мрежа. За целта при избрани пилотни клиенти на дружеството ще бъдат инсталирани умни електромери, които ще проследяват тяхното производство/потребление за интервал от 15 минути.

     
Източник: Енерго-Про; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Енерго-Про   FlexiGrid   енергийни системи  

Област: Енергетика  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...