Industry Info  
Festo
Festo

Доклад на АПСТЕ сочи, че до 2030 г. в България могат да бъдат изградени поне 7 GW нови ВЕИ мощности

23.12.2021   |   Бизнес
 

Според доклада "Съхранение на енергия. Пазарни перспективи за България", разработен от Асоциация за производство съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ), технологиите за съхранение на енергия могат да увеличат гъвкавостта на електроенергийната система и дела на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) във всички сектори.

Изводите от доклада, сочат, че с амбициозна политика за преход към нисковъглеродна енергетика, до 2030 г. в България могат да бъдат изградени поне 7 GW нови ВЕИ мощности заедно с 1,7 GW системи за съхранение на енергия.

"Повечето технологии за съхранение на енергия могат да бъдат внедрени бързо с високо обществено одобрение и във всеки един мащаб и ниво на електрическата система – производство, пренос, разпределение, потребление. Системите за съхранение могат да предоставят и системни услуги като капацитет, регулиране на честотата и минимизиране на разходите за балансираща енергия", сочи още докладът.

Проучването на АПСТЕ, залегнало в доклада с участието на 32-ма професионалисти в областта на енергетиката, както и ключови заинтересовани страни в развитието на пазара за съхранение на енергия в България, показва, че съществуващата регулаторна рамка почти единодушно се счита за ограничаваща, а не стимулираща развитието на иновативни бизнес модели за широко интегриране на технологии за съхранение на енергия.

Докладът има за цел да представи съвременните технологии за съхранение на енергия и как те могат да бъдат приложени, за да помогнат за интегрирането на повече възобновяеми енергийни източници в енергетиката, като същевременно поддържат енергийната система стабилна и създават устойчиви работни места и доходи.

     
Източник: АПСТЕ

Ключови думи: АПСТЕ   ВЕИ   електроенергийна система  

Област: Енергетика  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...