Industry Info  
Festo
Festo

Пускат две нови пощенски марки със световнопризнати учени от БАН

22.12.2021   |   Бизнес
 

Българската академия на науките (БАН) отбеляза 125-годишнината от рождението на двама световнопризнати учени – акад. Никола Обрешков и акад. Георги Наджаков, с отпечатване на две пощенски марки с изображенията на двамата видни български учени.

Марките бяха официално представени на церемония в БАН на 16 декември 2021 г. Художник на марките е доц. Стоян Дечев.

Директорът на Института по физика на твърдото тяло проф. Хассан Шамати припомни приноса на акад. Георги Наджаков за развитието на висшето образование и научната дейност по физика в България. Той е световноизвестен като откривател на фотоелектретното състояние на веществото, което е в основата на съвременната копирна техника, запаметяващите устройства, рентгеновите дозиметри, снимките от спътник и безвакуумната телевизионна техника, допълни проф. Шамати.

Акад. Никола Обрешков е основател на Института по математика и информатика (ИМИ). Той е и първият български математик, придобил световна известност, каза директорът на института проф. Петър Бойваленков. Резултатите от научната му работа са не просто цитирани от учените по света, а носят името му като Теоремата на Обрешков например, допълни той.

На церемонията в БАН присъстваха председателят на Академията акад. Юлиан Ревалски, главният изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки и представители на ръководството на БАН.

     
Източник: БАН

Ключови думи: БАН   ИМИ  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...