Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Повишава се интересът към услугите за обследване за енергийна ефективност

22.12.2021
 

Инж. Благовеста Шинева, управител на Център за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС), пред IndustryInfo.bg.

В контекста на повишаващите се разходи за енергия в глобален мащаб отчитате ли завишен интерес към услугите за обследване за енергийна ефективност на сградите и на промишлените системи?

В последно време отчитаме завишен интерес към услугите, свързани с енергийна ефективност, най-вече от страна на общините. Съгласно Закона за енергийна ефективност (ЗЕЕ) на задължително обследване подлежат системи за изкуствено външно осветление, разположени в населени места с население над 20 000 жители. Всъщност към нас за извършване на енергийно обследване се обръщат не само големите общини, които са задължени лица, а и общините с по-малко жители. Това се дължи именно на повишените разходи за енергия. За да намалят енергопотреблението и разходите си, по-малките общини се стремят да въведат енергоспестяващи мерки, като една от тях е подмяната на уличното осветление – мярка, която се предписва след направено обследване.

За големите промишлени предприятия, МСП с потребление над 3000 МВтч/год. и собствениците на сгради за обществено обслужване предоставяме регулярно услуги за обследване за енергийна ефективност, тъй като те подлежат на задължително обследване по смисъла на ЗЕЕ.
От март 2021 г. ЗЕЕ въведе промени по отношение на търговците с течни горива за транспортни цели. Те вече също са сред задължените лица, които трябва да реализират годишни енергийни спестявания.

Кои са водещите мотиви на потребителите, които търсят услуги за енергийно обследване?

Оптимизирането на разходите за енергия е важно за всички потребители, но мотивацията на фирмите да се обръщат към нас се определя най-вече от задълженията, които имат в съответствие с разпоредбите на Закона за енергийна ефективност. Обследването за енергийна ефективност се изисква и по различни оперативни програми.

От друга страна, действително глобалните тенденции за устойчиво потребление и производство и устойчива промишлена политика, пораждат заинтересованост от страна на фирмите към енергийна ефективност и към подобряване на екологичните показатели на продуктите по време на жизнения им цикъл. Напоследък получаваме запитвания за издаване на т. нар. екологични продуктови декларации (EPD) за строителни продукти, но този вид декларации изискват задълбочен анализ на ресурсите, отпадъците от производството и потенциалните екологични въздействия на даден продукт по време на неговия жизнен цикъл и тази дейност е извън нашия обхват.

Като лице, вписано в публичния регистър на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), ЦИЕС извършва обследване за енергийна ефективност на промишлени системи. Имаме богат опит, тъй като от 2005 г. развиваме тази дейност. Работим с редица големи предприятия, общини и със собственици на частни, общински и държавни сгради.

Как обследването помага на фирмите реално да повишат енергийната си ефективност?

Много често промишлените предприятия, които обследваме нямат системи за мониторинг. Обследването за енергийна ефективност, което извършваме, им помага да проследят енергопотреблението спрямо производството си и да идентифицират потенциалните зони, при които могат да се реализират спестявания. Това им дава възможност да повишат енергийната си ефективност.

След направено обследване за енергийна ефективност на сгради собствениците трябва да въведат предписаните мерки за енергийни спестявания и по този начин да постигнат изискуемия клас на енергопотребление. За сгради, въведени в експлоатация преди 2005 г., този клас е С, а за сгради, въведени след 2005 г., изискуемият клас на енергопотребление е В. Чрез въвеждане на енергоспестяващите мерки се постига подобряване на енергийните характеристики на сградите.

Кои според Вас са основните пречки пред фирмите, желаещи да повишат енергийната си ефективност у нас? И какво задължително трябва да направят, преди да пристъпят към обследване за енергийна ефективност?

Пречките могат да бъдат най-вече финансови, но оперативните програми предоставяха досега възможност на желаещите да се възползват от финансиране. Предвид целите, които се поставят за осъществяване на прехода към нисковъглеродна икономика, се предвижда финансова помощ, особено актуална в сградния сектор, така че заинтересованите страни могат да следят възможностите за финансиране.

Преди да пристъпят към обследване за енергийна ефективност, клиентите ни трябва да са наясно с ползите и предимствата на такъв вид обследване, а също и да знаят задълженията си, които произтичат от ЗЕЕ.

 

ЦИЕС ЕООД
Стара Загора 6006
ул. Индустриална 2, п.к. 131
Тел. +359 (42) 620368
Е-mail: ctec@ctec-sz.com
Web: https://ctec-sz.com/

     
Източник: ЦИЕС

Ключови думи: ЦИЕС   енергийна ефективност   ЗЕЕ   МСП  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...